Utama Android Infinix Infinix bekerjasama dengan UNESCO dalam menjayakan Program Bengkel STEM Coglabs

Infinix bekerjasama dengan UNESCO dalam menjayakan Program Bengkel STEM Coglabs

171
0

KUALA LUMPUR, 20 NOVEMBER 2023 – Infinix, jenama teknologi baru muncul yang didedikasikan untuk belia masa kini, dan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), dengan bangganya mengumumkan kerjasama mereka dalam menyokong STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Pendidikan Matematik), dengan program CogLabs. Perkongsian ini mencerminkan komitmen bersama untuk memupuk pembangunan mampan, kesaksamaan jantina dan pendidikan berkualiti.

Robot pendidikan yang terdapat di pasaran selalunya datang dengan kos yang tinggi, kerumitan, banyak pilihan dan penderia, serta sistem perisian dan perkakasan tertutup. Program CogLabs bertujuan untuk memberi inspirasi kepada generasi pemikir dan pencipta seterusnya di seluruh dunia dengan menyediakan pengalaman praktikal yang boleh diakses dalam robotik dan pembelajaran mesin. Objektif utama adalah untuk meningkatkan kesedaran dan kefahaman tentang kecerdasan buatan (AI) sambil menjadikan pembelajaran mesin mudah didekati, memberi ganjaran dan, terutamanya, menyeronokkan. 

Kanak-kanak belajar cara mencipta model Pembelajaran Mesin dengan membina robot yang memerlukan bahagian boleh cetak 3D, telefon pintar dan bahagian elektronik asas. Kit robot pendidikan telah diterima pakai oleh program STEM UNESCO. Google kemudiannya bekerjasama dengan UNESCO untuk menggabungkan Mesin Boleh Ajar dan melancarkan CogLabs pada 2021 yang tersedia dalam 3 bahasa (Bahasa Inggeris, Sepanyol, Perancis) di seluruh Afrika, Amerika Latin & Asia Tenggara.

Dengan tumpuan khusus untuk memperkasakan belia hari ini, Infinix mengiktiraf peranan penting yang dimainkan oleh telefon pintar dalam memajukan program Robot Pendidikan UNESCO. Sebagai sebahagian daripada kerjasama ini, Infinix akan menyediakan sokongan teknologi seperti telefon pintar dan komputer riba untuk bengkel UNESCO CogLabs bagi meningkatkan program.

“Kami sangat teruja untuk bekerjasama dengan Infinix untuk pelancaran global program CogLabs STEM. Inisiatif hebat ini memperkenalkan kanak-kanak di seluruh dunia kepada AI dan robotik, selaras dengan sempurna dengan misi kami untuk menjadikan pendidikan STEM boleh diakses secara universal. 

“Menyaksikan impak transformatif terhadap keyakinan dan kreativiti pelajar adalah amat memberangsangkan. Pada mulanya takut dengan subjek rumit ini, pelajar dengan cepat menemui keupayaan mereka, memupuk kemahiran penyelesaian masalah yang inovatif. Sama-sama memberi inspirasi ialah keghairahan guru-guru menerima program CogLabs. Menyedari potensi AI dan robotik untuk merevolusikan pendidikan, mereka tidak sabar-sabar mengembangkan pengetahuan mereka untuk memperkasakan generasi akan datang.” – Joan Nadal, Jurulatih Induk UNESCO untuk Bengkel CogLabs dan Pereka E3bot asal.

“Infinix sepenuh hati menerima teknologi transformatif untuk meningkatkan kehidupan. Perkongsian kami dengan UNESCO didedikasikan untuk meluaskan ufuk untuk pembelajaran yang menyeronokkan dan meneroka robotik. Bersama-sama, kami berhasrat untuk menjadikan pendidikan teknologi boleh diakses dan menyeronokkan untuk semua orang.” – Benjamin Jiang, Ketua Pegawai Eksekutif di Infinix Mobility.

Semasa latihan di tapak selama tiga hari, para peserta akan melibatkan diri dalam program komprehensif yang termasuk menemui pembelajaran Mesin dan pengekodan visual, menguasai teknik reka bentuk 3D untuk penciptaan objek 3D, menyediakan dan mengendalikan pencetak 3D dan menyediakan E3bot untuk pengalaman hands-on.

Bengkel telah dijalankan di 35 negara di tapak dan dalam talian, memperkasakan pendidik dan pelajar, akhirnya menyemarakkan gelombang inovator seterusnya dengan bengkel tambahan yang dirancang untuk 2024. 

Nantikan acara terkini dan kemas kini produk di  laman web Rasmi Infinix Malaysia, FacebookInstagram dan  saluran TikTok.

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.