Utama Rencana Apa itu teknologi?

Apa itu teknologi?

1976
0
Apa itu Teknologi

Teknologi merujuk kepada alat, mesin, dan proses yang digunakan manusia untuk mengubah dunia semula jadi dan meningkatkan kehidupan mereka. Ia merangkumi dari alat seringkas roda, hinggalah ke peralatan yang kompleks seperti jentera berat dan komputer.

Konsep teknologi juga berubah mengikut peredaran zaman. Pada zaman awal sejarah manusia, teknologi yang digunakan adalah terhad kepada alatan-alatan asas. Kebanyakannya ia dihasilkan untuk digunakan bagi tujuan mengembara, mengumpul hasil, dan membina tempat perlindungan. Lama-kelamaan, manusia mula mengembangkan teknologi yang digunakan dari generasi ke generasi.

Manusia mulai mengembangkan teknologi baharu yang membolehkan pelbagai kerja yang rumit sebelum ini dilakukan dengan lebih mudah dan cekap. Antara pekerjaan tersebut seperti bercucuk tanam, membentuk logam, dan mencipta sistem kerajaan yang kompleks.

Evolusi Teknologi

Penemuan mesin cetak pada abad ke-15 merupakan titik perubahan yang penting dalam sejarah teknologi. Ini membolehkan pengeluaran buku dan bahan percetakan lain secara besar-besaran, yang seterusnya menggalakkan pertumbuhan pendidikan dan pengetahuan.

Revolusi Industri pada abad ke-18 dan 19 membawa inovasi baru, seperti enjin wap, gin kapas, dan kereta api wap, yang membolehkan pertumbuhan industri dan perdagangan yang pantas.

Pada abad ke-20, perkembangan komputer dan internet merupakan satu lompatan besar dalam evolusi teknologi. Inovasi ini menyumbang kepada penciptaan industri baru, pengembangan industri yang sedia ada, dan penyebaran maklumat dengan cepat. Hari ini, teknologi masih berkembang dengan cepat, dengan kemajuan baru dalam bidang seperti kecerdasan buatan, robotik, bioteknologi dan juga komunikasi yang menawarkan potensi perubahan yang lebih besar di masa depan.

Sementara teknologi masih berkembang, sangat penting bagi pelajar sains komputer untuk memahami sejarah dan kesan teknologi terhadap masyarakat. Kaedah mempelajari teknologi juga berubah sepanjang masa dan perkongsian ilmu antara satu sama lain amat penting bagi memberikan lebih pemahaman tentang peranan mereka dalam membentuk masa depan.

Kaedah perkongsian ilmu ini juga lebih mudah berkembang pesat hasil dari pembangunan teknologi maklumat melalui perkembangan teknologi pemprosesan. Dari mesin kira yang kemudian menjadi komputer besar menggunakan tiub vakum hinggalah kepada menggunakan bahan semikonduktor yang membolehkan jutaan maklumat diproses untuk memudahkan komunikasi antara manusia.

Misalnya perubahan teknologi paparan skrin yang sebelum ini bermula dengan sinar tiub katod (cathode ray tube, CRT) kepada LCD, LED, OLED dan kini paparan skrin OLED yang boleh lipat.

Melalui pengetahuan dan kemahiran mereka untuk mengembangkan teknologi baru dan menerapkannya dengan cara yang bertanggungjawab dan etika, mereka boleh membantu memastikan teknologi terus meningkatkan kehidupan insan di seluruh dunia.

Artikel sebelum iniWIKO Buds 10 kini di pasaran; Boleh dibeli secara online di Shopee
Artikel seterusnyaTangkap gambar cantik kini lebih mudah dengan Single Take Samsung Galaxy A
Terus dari meja pengarang berita Harian Teknologi. Akhbar teknologi nombor 1 di Malaysia!

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.