Utama Teknologi Keselamatan Syarikat-syarikat Malaysia Terajui ASEAN di dalam Lonjakan Bajet Keselamatan Siber – Laporan...

Syarikat-syarikat Malaysia Terajui ASEAN di dalam Lonjakan Bajet Keselamatan Siber – Laporan Palo Alto Networks

47
0

KUALA LUMPUR, 11 September, 2023 – Susulan taklimat media hari ini, Palo Alto Networks (NASDAQ: PANW), peneraju keselamatan siber global, mengumumkan laporan Kedudukan Keselamatan Siber ASEAN 2023 (2023 State of Cybersecurity ASEAN). Kaji selidik tersebut mendapati Malaysia mengalami bilangan tertinggi serangan disruptif berbanding negara ASEAN lain pada tahun lalu.

Sepertiga organisasi Malaysia menghadapi 50% atau lebih peningkatan dari segi insiden. Menjamin keselamatan teknologi operasi (OT), terutama infrastruktur kritikal, kekal menjadi kebimbangan utama berikutan perkhidmatan penting menyaksikan serangan distruptif lebih tinggi berbanding sektor-sektor lain.

Kebimbangan Utama Keselamatan Siber di Malaysia:

Malware (64%), serangan ransomware (64%), dan serangan kata laluan(47%), adalah jenis-jenis serangan yang paling dibimbangi oleh organisasi Malaysia..

Dengan pergantungan yang semakin besar ke atas perkhidmatan dan aplikasi berasaskan awan, perniagaan tempatan menyatakan mereka berdepan cabaran terbesar di dalam keselamatan siber disebabkan peningkatan transaksi digital, di mana mereka terdedah kepada lebih banyak risiko siber (55%), dan risiko baharu daripada pertambahan kebergantungan kepada perkhidmatan dan aplikasi berasaskan awan (53%).

Yang terakhir, pertambahan risiko keselamatan daripada peranti IoT tidak terjamin disambungkan kepada rangkaian (49%) juga terbukti menjadi ancaman besar.

Bajet Keselamatan Siber di Malaysia terima lonjakan

Dalam kaji selidik itu, 79% organisasi menyatakan bahawa mereka meningkatkan peruntukan belanjawan untuk keselamatan siber pada 2023, menjadikannya peratusan tertinggi di seluruh rantau ASEAN. Selain itu, 33% daripada semua organisasi Malaysia melaporkan lebih daripada 50% peningkatan dalam belanjawan untuk 2023.

Berbanding 2022, ia merupakan trend yang sangat positif apabila lebih banyak organisasi membina daya tahan terhadap ancaman keselamatan siber. Ini merupakan hasil langsung daripada 80% perniagaan Malaysia membincangkan keselamatan siber pada setiap bulan atau suku tahunan sebagai salah satu agenda utama mereka – peningkatan ketara daripada 46% pada tahun 2022.

Tahap Keyakinan dalam kalangan Syarikat Malaysia adalah tinggi

Walaupun risiko pendedahan kepada ancaman siber adalah tinggi, dengan 46% organisasi di Malaysia merasakan mereka berisiko tinggi daripada ancaman keselamatan siber, 89% daripada organisasi di Malaysia masih yakin dengan langkah keselamatan yang mereka pakai. Walau bagaimanapun, perniagaan kecil berasa agak kurang yakin dalam menghadapi cabaran keselamatan siber disebabkan oleh belanjawan keselamatan siber yang terhad dan bakat keselamatan siber dalaman yang agak lemah.

Walaupun risiko terdedah kepada ancaman siber adalah tinggi, dengan 46% organisasi di Malaysia merasakan mereka berisiko tinggi daripada ancaman keselamatan siber, 89% daripada organisasi di Malaysia masih yakin dengan langkah keselamatan yang mereka pakai. Walau bagaimanapun, perniagaan kecil berasa agak kurang yakin dalam menghadapi cabaran keselamatan siber disebabkan oleh belanjawan keselamatan siber yang terhad dan bakat keselamatan siber dalaman yang agak lemah.

Steven Scheurmann, Naib Presiden Serantau bagi ASEAN, Palo Alto Networks

“Serangan penyerang sentiasa berkembang, dan banyak PKS melihat keselamatan sebagai inisiatif titik-dalam-masa, mereka tidak mengemas kini keupayaan keselamatan mereka untuk bersaing dengan penyerang. Di banyak bahagian ASEAN, termasuk Malaysia, PKS membentuk tulang belakang ekonomi kita. Adalah penting bagi mereka untuk mengemas kini keupayaan keselamatan mereka, dan menyediakan pelan tindak balas insiden yang boleh diambil tindakan adalah langkah pertama ke arah mentakrifkan semula strategi keselamatan mereka, bersama-sama dengan penekanan yang lebih besar terhadap automasi untuk menangani kekurangan bakat keselamatan siber.” kata Steven Scheurmann, Naib Presiden Serantau bagi ASEAN, Palo Alto Networks.

Menjamin Keselamatan OT dan IoT

Manakala 60% syarikat dapat mengenal pasti insiden keselamatan OT dalam masa 2-3 hari. 57% mengambil masa yang lebih lama untuk mencapai pemulihan, ada yang mengambil masa selama 1-4 minggu. Ini mencadangkan kemungkinan terputus antara keupayaan untuk mengenal pasti isu dan kesediaan untuk menanganinya dengan berkesan. Perbezaan ini menekankan kepentingan menambah baik masa tindak balas insiden terhadap ancaman OT dalam kalangan organisasi Malaysia untuk mengurangkan masa henti.

“Kelemahan dan pendedahan persekitaran OT kepada ancaman berada pada tahap tertinggi sepanjang masa, dan trend ini hanya akan berterusan. Sungguh menggembirakan melihat CxO di Malaysia meletakkan keselamatan OT sebagai keutamaan.” kata Scheurmann.

Di peringkat serantau, integrasi AI merupakan perniagaan teknologi teratas di seluruh SEA yang akan diguna pakai tidak lama lagi, terutamanya dalam industri Telco/Tech/Komunikasi. Sementara itu, di Malaysia, organisasi menunjukkan minat yang lebih tinggi untuk menggunakan aplikasi data besar/tasik data, kerana pelanggan mengharapkan firma keselamatan siber memanfaatkan AI untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada mereka.

Artikel sebelum iniOPPO berusaha ke arah Pemerkasaan Teknologi menerusi Bengkel ‘Golden Photography’
Artikel seterusnyaSiri Apple iPhone 15 dilancarkan secara rasminya; Cipset Bionic, USB-C, Telefoto 48MP 2x, harga dari RM4,399
Penulis berpengalaman di dalam bidang teknologi maklumat selama 12 tahun dan kerap mengikuti perkembangan teknologi semasa baik di dalam Malaysia mahupun di luar negara. Penulis boleh dihubungi melalui

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.