Utama Gaya Hidup DoubleTree by Hilton Putrajaya akan kaji semula Harga

DoubleTree by Hilton Putrajaya akan kaji semula Harga

145
0
Double Tree by Hilton Putrajaya

PUTRAJAYA, 7 September 2023 – DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside sedang mengkaji semula strategi harganya berikutan peningkatan kos operasi, menurut pengurus besar hotel Ian Barrow.

“Kami komited untuk mengkaji semula strategi harga kami secara konsisten. Pendekatan ini membolehkan kami menangani peningkatan kos secara berkesan sambil memastikan kadar kami kekal kompetitif dan sejajar dengan arah aliran pasaran,” katanya kepada New Straits Times.

Barrow berkata, kadar bilik semasa hotel 290 bilik itu bermula pada RM330.

Menurut Barrow, jualan bilik hotel berkembang pada kadar yang konsisten, dengan peningkatan permintaan daripada pengembara domestik dan antarabangsa.

Beliau berkata pihak hotelnya kini menerima pertambahan dari perniagaan MICE yang didorong oleh acara berkaitan pembinaan pasukan (team building) dan siri latihan daripada syarikat korporat di sekitar Lembah Klang.

“Pelancong domestik dan antarabangsa dari negara Asia Tenggara, China, Jepun, Korea Selatan, Eropah utara dan Amerika Utara kekal sebagai pasaran sasaran kami,” tambah Barrow.

Beliau berkata, tarikan utama hartanah ini ialah reka bentuk seni bina hotel yang tersendiri, kemudahan mesyuarat serba boleh, kawasan luar yang luas untuk aktiviti bina pasukan, tiga kolam (kolam percikan, kolam tepi tasik, kolam atas bumbung), dan perjalanan pelanggan Malaysia Experience yang hotel telah direka.

Lima tonggak utama Pengalaman Malaysia ialah budaya, makanan, keluarga, MICE, dan kesejahteraan, menurut Barrow.

DoubleTree by Hilton Putrajaya Lakeside, yang dimiliki oleh Idaman Putrajaya Sdn Bhd, ialah hotel empat blok yang dilancarkan pada 2021.

Hanya dua blok dibina kerana kelewatan pembinaan yang panjang disebabkan oleh wabak Covid-19, menurut Barrow.

Hotel ini mula dibuka kembali untuk dua blok pertama pada Oktober 2021.

Barrow berkata pembinaan dua buah blok lagi sedang dijalankan.

Sementara itu, beliau berkata hotel itu telah menyelesaikan kerja-kerja baik pulihnya.

Barrow berkata kerja yang terlibat adalah penting, dengan pengubahsuaian lengkap bilik, restoran utama (Makan Kitchen), Koffee Lounge, Executive Lounge, dan bilik mesyuarat.

Ciri tambahan telah ditambah, termasuk taman air percikan baharu, kelab kanak-kanak, bilik permainan dan bilik arked.

“Kami sedang mencari peluang untuk menambah baik kemudahan dan perkhidmatan tambahan,” katanya.

Barrow berkata sebagai pengurus besar, pertemuan terbesar hotel itu ialah cabaran tenaga kerja semasa wabak dan kesukaran untuk mengambil semula kakitangan.

“Apabila industri pulih, menarik dan mengekalkan pekerja mahir boleh menjadi sukar, terutamanya jika tenaga kerja telah beralih ke sektor lain. Ketidaktentuan ekonomi global, turun naik dalam kadar pertukaran mata wang, dan potensi perubahan dalam corak perbelanjaan pengguna boleh memberi kesan kepada kedua-dua perjalanan antarabangsa dan domestik, ” katanya.

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.