Utama Sistem Operasi Windows Microsoft tidak lagi membenarkan pengaktifan Windows 11 menggunakan kekunci lesen Windows 7

Microsoft tidak lagi membenarkan pengaktifan Windows 11 menggunakan kekunci lesen Windows 7

127
0
windows-11-2022 Update

Microsoft kini telah menyekat kekunci Windows 7 dan Windows 8 dari mengaktifkan lesen Windows 11. Kelompongan tersebut telah pun wujud sejak beberapa tahun lalu dan ia membolehkan pengguna menaik taraf dari Windows 7 atau Windows 8 kepada Windows 10 atau Windows 11 secara percuma.

Pada asalnya Microsoft telah mengumumkan sekatan kekunci Windows 7 dan Windows 8 dari Windows 11 pada bulan lepas. Namun pada ketika itu, kekunci berkenaan masih lagi boleh melakukan pengaktifan lesen Windows 11.

Menurut laporan dari portal berita teknologi The Verge, kekunci Windows 7 berkenaan kini telah pun disekat sepenuhnya dari mengaktifkan Windows 11 bermula sejak minggu ini. Perkara tersebut juga dilaporkan telah disahkan oleh pihak Microsoft.

Windows 11 cant activated using Windows 7 Key
Tangkapan layar oleh Tom Warren, The Verge

Pengguna yang cuba menggunakannya akan menerima notifikasi yang menyakatan sistem operasi tersebut tidak dapat diaktifkan walaupun boleh menjalankan pemasangan sehingga selesai. Satu notifikasi akan dipaparkan yang menyatakan, ““We can’t activate Windows on this device because you don’t have a valid digital license or product key,”

Bagi pengguna yang sebelum ini telah menaik taraf komputer dari Windows 7 atau Windows 8 kepada Windows 11 atau menggunakan kekunci yang lama, pengaktifan anda yang sedia ada tidak akan terkesan dengan perubahan ini. Cuma di masa akan datang anda tidak lagi boleh menaik taraf sistem operasi kepada Windows 11 atau Windows 10 menggunakan kekunci dari sistem operasi Microsoft yang lama.

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.