Utama Mobile Aplikasi Masa Depan Kini: Teknologi Connected Intelligent Edge oleh Qualcomm Mendorong Inovasi Kecerdasan...

Masa Depan Kini: Teknologi Connected Intelligent Edge oleh Qualcomm Mendorong Inovasi Kecerdasan Buatan

411
0
Qualcomm Artificial Intelligence Yes 5G Malaysia (1)

Qualcomm Technologies, Inc mengadakan acara di Kuala Lumpur pada 23 March 2023 untuk mempamerkan kemajuan terbaharunya dalam kecerdasan buatan (artificial intelligence) dan potensi teknologi Connected Intelligent Edge.

Sebagai sebahagian daripada kempen terkini, The Edge of Possible, acara tersebut menyerlahkan kepentingan memacu inovasi pengkomputeran pinggir (edge computing) untuk menambah baik pelbagai industri, menjana pengalaman pengguna baharu dan mendorong pertumbuhan ekonomi digital.

Membawa ketersambungan, pemprosesan data dan kecerdasan ke pengkomputeran pinggir

 1. Connected Intelligent Edge ialah integrasi rangkaian 5G, pengkomputeran pinggir dan kecerdasan buatan. Penyepaduan ini membolehkan data diproses dan dianalisis dalam masa nyata —– membolehkan proses membuat keputusan dan tindak balas dengan jauh lebih pantas. Justeru, pelbagai industri, termasuk pembuatan, pengangkutan dan keselamatan, boleh memanfaatkan teknologi ini.
 2. Dalam sektor kesihatan, peranti Connected Intelligent Edge memantau pesakit dalam masa nyata, memberikan pakar perubatan data penting untuk menyediakan penjagaan yang lebih baik. Sebagai contoh, peranti ini boleh menjejaki tanda-tanda penting pesakit, seperti tekanan darah dan kadar denyutan jantung, dan menghantar maklumat kepada pakar perubatan dalam masa nyata. Kaedah ini membolehkan mereka mengenal pasti isu dan mengambil tindakan yang sewajarnya dengan cepat.
  Peranti Connected Intelligent Edge sedang digunakan dalam sektor pengangkutan untuk menjadikan kenderaan lebih selamat dan cekap. Sebagai contoh, penderia yang diletakkan di seluruh kereta boleh memantau prestasinya dan memberikan data masa nyata kepada pemandu, memaklumkan mereka tentang sebarang isu. 
 3. Maklumat tersebut boleh membantu mencegah kemalangan dan meningkatkan kecekapan bahan api, mengurangkan kos dan kesan alam sekitar. Di samping itu, teknologi itu boleh mencipta sistem pengangkutan yang lebih pintar, lebih cekap, menambah baik aliran trafik dan mengurangkan kesesakan.
 4. Teknologi Connected Intelligent Edge berpotensi untuk merevolusikan cara kita hidup, bekerja dan berinteraksi antara satu sama lain. Dengan keupayaannya untuk mengumpul, memproses dan menganalisis sejumlah besar data dalam masa nyata, teknologi Connected Intelligent Edge membolehkan kami mencipta sebuah dunia yang lebih cekap, selamat dan inovatif.

Memastikan persekitaran perusahaan selamat dengan peranti Connected Intelligent EdgeQualcomm Artificial Intelligence Yes 5G Malaysia-1 (1)

 1. Penyelesaian kamera pintar yang disambungkan boleh menjamin dan melindungi persekitaran perusahaan dan segmen keselamatan awam, dan mengoptimumkan operasi perniagaan.
 2. Tiga trend memacu inovasi dalam teknologi kamera untuk industri keselamatan ialah:
  • Penderia kamera keselamatan beralih dengan pantas daripada resolusi HD Penuh (FHD) kepada 4K. Pembuat kamera kini menambah berbilang penderia pada satu unit kamera, membolehkan penggunaan perkakasan asas yang lebih tinggi.
  • Kamera keselamatan moden telah meningkatkan prestasi pemproses dengan model pembelajaran mesin (machine learning) yang lebih baharu untuk pelbagai kes penggunaan seperti pengesanan orang dan objek, dan pengiktirafan kenderaan.
  • 5G menyediakan kependaman rendah dan jalur-lebar tinggi. Oleh itu, 5G memperkenalkan kamera keselamatan kepada pelbagai kes penggunaan baharu, daripada perkhidmatan kecemasan kritikal misi kepada kilang pintar dan bandar pintar.
 3. AI Box merupakan sebuah peranti pintar pengkomputeran pinggir yang menyokong strim video kamera IP tradisional untuk dimuat turun dan diproses — dikuasakan oleh system-on-chip (SOC) yang direka untuk pemproses dan keselarasan tinggi analitik berasaskan pembelajaran mesin merentas berbilang kamera aliran.
 4. Sebagai contoh, Qualcomm QS8250 dan Qualcomm QRB5165 boleh menyahkod strim video masuk dan menjalankan model kecerdasan buatan pada setiap strim denagn serentak, memerlukan kuasa yang sedikit untuk beroperasi. Tambahan pula, 5G membolehkan aplikasi menjadi lebih sensitif masa dan intensif jalur-lebar.
 5. Pendekatan AI Box diselaraskan dengan peralihan industri dari perisian pengurusan video (video management software) kepada perisian video sebagai perkhidmatan (video software as a service) — membolehkan perniagaan mengoptimumkan operasi mereka, meningkatkan keuntungan dan menyusun strategi pertumbuhan.
 6. Akhirnya, industri akan melihat pertumbuhan AI Box dan kamera kecerdasan buatan yang dapat meningkatkan kualiti dan produktiviti perniagaan serta kecekapan dan keselamatan di bandar.

Memacu penumpuan PC dan mudah alih untuk meningkatkan produktiviti

 1. Alat digital baharu dan peningkatan kerjasama dalam talian di tempat kerja telah menjadi kebiasaan. Oleh itu, terdapat keperluan yang lebih besar untuk peranti pengkomputeran mudah alih yang memberikan tahap prestasi baharu dengan kecekapan kuasa yang luar biasa dan sambungan pantas dan boleh dipercayai dari mana-mana sahaja.
 2. Era produktiviti dan hiburan baharu ini juga memerlukan kamera dan audio berkualiti tinggi untuk kehadiran maya yang jelas, pemprosesan kecerdasan buatan pada peranti (on-device AI) yang berdedikasi untuk menjana interaksi dengan kecekapan kuasa yang luar biasa dan alat keselamatan yang dipertingkatkan.
 3. Berikut merupakan bagaimana kecerdasan buatan meningkatkan produktiviti pekerja hibrid:
  1. Persidangan video yang dipertingkatkan dan lebih semula jadi. Komputer peribadi yang didayakan kecerdasan buatan menawarkan pengalaman persidangan video yang lebih baik, termasuk penyahhingaran bunyi, kabur latar belakang, pembingkaian automatik dan pembetulan pandangan mata.
  2. Qualcomm bekerjasama dengan Microsoft menggunakan platform Snapdragon untuk membolehkan pengalaman kecerdasan baharu ini untuk Windows 11 — tanpa menjejaskan prestasi dan kecekapan kuasa. Sebaliknya, Snapdragon secara bijak memuatkan tugasan intensif kepada enjin kecerdasan buatan khusus, yang membebaskan sumber-sumber CPU dan GPU.
  3. Keselamatan dan privasi lanjutan. Kecerdasan buatan menjanakan protokol pengurusan peranti jauh baharu, penggunaan sifar sentuhan dan keselamatan titik akhir lanjutan kerana sebahagian besar tenaga kerja tidak lagi berada di satu tempat.
   Kecerdasan buatan dalam komputer peribadi juga boleh menggunakan Wi-Fi sebagai pengesan kedekatan untuk lebih menjamin privasi. Sebagai contoh, komputer peribadi boleh aktif apabila ia mengesan pengguna duduk dan melindunginya apabila pengguna meninggalkan meja mereka.
  4. Lebih kuasa untuk tugas pengkomputeran intensif. Menambah pemprosesan kecerdasan buatan pada peranti kepada CPU dan GPU yang berkuasa menambahkan keupayaan untuk mengendalikan proses-proses yang intensif.
  5. Justeru, prestasi meningkat secara mendadak, memberikan pengalaman pengguna yang lebih tinggi. Platform Snapdragon menawarkan pengalaman pengguna dengan kuasa kecerdasan buatan bagi mencapai tahap baharu prestasi pengkomputeran mudah alih.
  6. Penjimatan kuasa dan kecekapan. Sistem berasaskan x86 tradisional bergantung terutamanya pada CPU dan GPU untuk pemodelan intensif. Dengan memanfaatkan enjin kecerdasan buatan yang berdedikasi, Snapdragon menyampaikan semua pengalaman ini sambil membebaskan sumber-sumber CPU dan GPU serta mengoptimumkan hayat bateri peranti.
  7. Meningkatkan produktiviti dan inovasi. Ekosistem aplikasi adalah nadi kepada pengalaman pengguna. Memandangkan aplikasi dioptimumkan untuk platform Snapdragon, pembangun boleh mula memanfaatkan kecerdasan buatan pada peranti dan mempunyai akses kepada cara baharu untuk memperibadikan pengalaman pengguna. Sebagai contoh, apabila pengguna mengedit gambar, aplikasi kreatif boleh membuat pelarasan secara automatik yang menambah baik imej.
 4. Pembangun cip sedang menyepadukan keupayaan kecerdasan buatan pada komputer peribadi perusahaan, yang akan menjadi lebih berleluasa. Matlamatnya adalah untuk menyediakan perusahaan dengan kuasa pengkomputeran bagi menjalankan tenaga kerja mereka dengan berkesan. Kecerdasan buatan pada peranti membolehkan aplikasi perisian memanfaatkan sepenuhnya keupayaan kecerdasan buatan. Matlamatnya adalah untuk memberikan pengguna pengalaman yang dioptimumkan, mempertingkatkan perisian, perkakasan, dan ketersambungan serta memastikan tiada halangan antara pengguna dan aspirasi mereka.

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.