Utama Perkakasan Intel Intel melancarkan CPU Intel Core HX Generasi Ke-12 secara rasminya

Intel melancarkan CPU Intel Core HX Generasi Ke-12 secara rasminya

221
0

Intel secara rasminya memperkenalkan tujuh pemprosesan baharu di dalam keluarga CPU mudah alih Alder Lake. Pemprosesan baharu ini merupakan sebahagian dari barisan H-Series yang khusus untuk laptop berspesifikasi tinggi.

Dikenali sebagai siri Core HX, pemprosesan baharu ini juga menumpukan pada kategori pengguna profesional dan pencipta kandungan yang inginkan komputer riba dengan prestasi CPU padu.

Dari segi spesifikasi, HX Series mempunyai CPU yang memuatkan sehingga 16 teras, 24 bebenang dengan lapan daripadanya merupakan P-Cores dan baki selebihnya adalah E-Cores. Sama seperti pemprosesan generasi ke-12 lain, HX Series juga memanfaatkan kelebihan khusus pada pemprosesan Intel seperti Thread Director dan sokongan lewah jam pada semua model.

HX Series juga menyediakan sokongan memori yang meluas merangkumi memori DDR4 dan DDR5 dengan frekuensi 3200MHz untuk DDR4 dan 4800MHz untuk DDR5. Turut disediakan sokongan untuk memori ECC dan kapasiti sehingga 128GB.

CPU Intel generasi ke-12 ini juga menyediakan sokongan PCIe Gen5 dengan laluan yang disediakannya menyokong sehinggan 4x SD dan 2x pengawal Thunderbolt.

Dari tujuh senarai CPU Intel baharu berkenaan, pemprosesan HX Series baharu ini dibahagikan kepada dua CPU Core i5, tiga CPU Core i7, dan dua CPU Core i9. Kesemua CPU HX Series mempunyai TDP asas 55W dan boleh dipertingkatkan sehingga 157W melalui adapter apabila diperlukan.

Artikel sebelum iniImej Samsung Galaxy Z Flip 4 dikatakan telah tertiris
Artikel seterusnyaBitcoin kehilangan nilainya lebih dari RM40,000 dalam tempoh kurang dari Sebulan
Penulis berpengalaman di dalam bidang teknologi maklumat selama 12 tahun dan kerap mengikuti perkembangan teknologi semasa baik di dalam Malaysia mahupun di luar negara. Penulis boleh dihubungi melalui

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.