Hard disk dari jenis Solid State Drive (SSD) sudah meningkat bilangan penggunaannya dikalangan pemilik-pemilik komputer desktop dan laptop. Hard disk jenis ini menjadi pilihan memandangkan kelebihannya dari sudut kepantasan dan kecekapan penggunaan tenaga jauh lebih baik dari hard disk tradisional.

Walaupun komponen storan hard disk SSD dikatakan lebih tahan lasak kerana tidak mempunyai komponen-komponen bergerak seperti pada hard disk tradisional, ia tetap tidak dapat mengelak dari rosak akibat masalah-masalah yang lain pula.

SSD memerlukan kapasitor dan bekalan kuasa. Kedua-dua komponen ini cenderung untuk berlaku kerosakan terutamanya ketika terputus bekalan elektrik atau dalam cuaca ribu petir. Dalam kes kegagalan bekalan kuasa, berkemungkinan besar untuk data di dalam storan menjadi corrupt adalah amat tinggi.

Atas sebab binaan SSD amat berbeza dengan hard disk tradisional, ia tidak menunjukkan simptom-simptom mengeluarkan bunyi-bunyi aneh seperti bunyi berdesing atau berdetik. Untuk mengetahuinya, pengguna boleh memasang perisian pemantauan hard disk SSD seperti Crystal Disk Mark untuk pengguna Windows dan Smart Reporter Lite untuk pengguna Mac OS X.

Melalui penggunaan perisian pemantau berkenaan, anda boleh memerhatikan tanda-tanda kerosakan hard disk SSD seperti;

1. Ralat yang melibatkan Blok-Blok Rosak

Lebih kurang sama seperti ‘sektor rosak (bad sectors)’ pada hard disk tradisional. Dalam SSD, ia dikenali sebagai ‘blok rosak (bad blocks)’. Ia selalunya terjadi bila komputer cuba untuk membaca atau menyimpan sesebuah fail. Tapi mengambil masa yang terlalu lama dan kadang-kadang berakhir dengan kegagalan. Sistem komputer seterusnya akan mengeluarkan mesej ralat jika ianya gagal untuk melakukan tugasan berkenaan.

Antara simptom-simptom yang menandakan terdapat blok rosak pada hard disk SSD anda adalah;

  1. Sesebuah fail tidak dapat dibaca atau ditulis pada hard disk.
  2. Sistem komputer/fail memerlukan baik pulih.
  3. Aplikasi yang sedang digunakan menjadi tergendala atau dimatikan secara tiba-tiba.
  4. Kerap berlaku ralat ketika sedang memindahkan fail-fail
  5. Komputer menjadi terlalu perlahan terutamanya ketika membuka fail yang bersaiz besar.

Jika anda mendapati simptom-simptom seperti yang dinyatakan di atas berlaku pada komputer anda dan telah disahkan oleh perisian seperti Crystal Disk Mark atau Smart Reporter Lite, anda perlu lakukan backup pada fail-fail berkenaan dan gantikan dengan hard disk yang baru.

2. Fail tidak boleh dibaca atau ditulis

Masalah blok rosak boleh memberikan kesan terhadap fail anda dengan cara;

  • Sistem tidak mahu menulis data kerana telah mengesan blok yang rosak ketika ia sedang menulis
  • Sistem tidak mahu membaca data kerana telah mengesan blok yang rosak setelah data berkenaan ditulis

Untuk senario pertama, data berkenaan masih lagi belum lagi siap ditulis. Justeru, keadaannya masih lagi elok. Pada kebiasaannya, sistem akan memulihkannya secara automatik. Jika sistem tidak dapat memulihkannya kembali, anda boleh cuba menyimpan fail berkenaan di lokasi lain seperti pada pemacu lain atau di dalam storan awanan.

Bagi senario kedua pula, keadaan tidak begitu baik untuk fail yang terlibat. Kemungkinan besar, fail berkenaan mengalami kerosakan kekal dan langsung tidak dapat dipulihkan.

3. Sistem fail memerlukan baik pulih

Biasa tengok mesej ‘error’ muncul pada paparan komputer anda? Ini terjadi apabila anda tidak mematikan komputer anda dengan cara yang betul. Bagaimanapun, kadang-kadang ‘error’ ini menunjukkan masalah yang timbul disebabkan masalah blok rosak pada SSD atau pada port penyambungnya.

Mujurlah cara untuk menyelesaikan masalah ini sudah semakin mudah. Sistem-sistem operasi moden hari ini, baik Windows, Mac dan Linux hadir dengan fungsi baik pulih sendiri untuk fail-fail sistem yang corrupt. Untuk membaikinya, anda hanya perlu mengikuti arahan-arahan yang diberikan sehingga selesai.

Dalam proses baik pulih ini, berkemungkinan besar untuk fail-fail anda hilang adalah besar. Oleh itu, rajin-rajinkan lah untuk buat back up selalu.

4. Kerap tergendala sewaktu boot

Masalah ini membuatkan anda perlu melakukan boot berulang kali sehinggalah komputer anda dapat dihidupkan dan digunakan seperti biasa. Ada kemungkinan bahawa masalah ini berpunca dari hard disk SSD anda. Ini boleh disemak melalui perisian yang telah dinyatakan di atas tadi.Untitled-1

Jika anda rasakan pemacu yang terlibat perlu diformat, lakukan backup terlebih dahulu pada pemacu berkenaan.

5. Pemacu anda menjadi baca-sahaja (read-only)

Masalah seperti amat jarang berlaku. Namun, terdapat laporan dari segelintir pengguna yang pernah mengalaminya. SSD yang terlibat secara tiba-tiba tidak boleh melakukan aktiviti yang melibatkan menulis. Sebaliknya hanya boleh melakukan rutin yang melibatkan baca sahaja.

Walaubagaimanapun, data di dalamnya masih lagi boleh diselamatkan. Anda hanya perlu menyambungkannya dengan komputer lain sama ada sebagai external hard disk atau menyambungkannya secara dalaman dengan papan induk komputer lain.

Penggantian selepas tempoh lima tahun dan ke atas

Western-Digital-SSDTeknologi SSD sedia ada mirip dengan teknologi pembuatan pemacu flash. Oleh itu, berdasarkan teori data yang disimpan dan boleh digunakan di dalamnya hanya mampu bertahan sekitar tempoh lima tahun.

Jadi, sebagai langkah berjaga-jaga bagi anda yang memiliki hard disk SSD, anda perlu kerap melakukan backup pada fail-fail anda dan bersedia untuk mendapatkan penggantian jikalau tempoh penggunaan SSD anda sudah melebihi lima tahun.

 

2 KOMEN-KOMEN

  1. saya pengguna macbook pro (mid 2014) telah mengalami simptom2 tersebut. Patutkah saya melaporkan pada apple care centre untuk menukar cakera itu?

    • Pada pendapat saya, tuan boleh laporkan pada Apple Care Centre. Kalau peranti tu ada extended warranty, mungkin boleh dapat penggantian bagi hard disk berkenaan.

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.