Utama Perbankan Tinjauan Pasaran UOB: Kewangan AS, pasaran Asia-China dan Penjagaan Kesihatan Global sediakan...

Tinjauan Pasaran UOB: Kewangan AS, pasaran Asia-China dan Penjagaan Kesihatan Global sediakan peluang pelaburan dalam persekitaran tidak menentu pada 2023

370
0
Menara UOB Kuala Lumpur 2023

Kuala Lumpur, Malaysia, 13 Februari 2023 – UOB Malaysia menjangka bahawa Kewangan Amerika Syarikat (AS), pasaran Asia-China dan penjagaan kesihatan global akan menyediakan peluang pelaburan dalam persekitaran tidak menentu pada 2023.

Kemerosotan pasaran pada 2022 dijangka berterusan sepanjang tahun pada tahap awalnya apabila pelabur mempertimbangkan potensi risiko kemelesetan, trend inflasi dan hala tuju dasar monetari bank pusat global. Dengan menilai semula ketegangan geopolitik, pembukaan semula ekonomi China pasca COVID, dan pengetatan yang semakin perlahan oleh bank pusat global, permulaan yang suram mungkin akan mula cerah, menghasilkan kemelesetan yang kemungkinannya singkat tetapi cetek pada 2023.

Banyak lagi pembolehubah belum ditentukan, namun kejelasan mungkin akan muncul apabila kita menghampiri separuh kedua tahun ini. Memandangkan ketidaktentuan yang dijangka, mengemudi portfolio pelaburan melalui turun naik pasaran mungkin merupakan satu cabaran.

Encik Ronnie Lim, Pengarah Urusan dan Ketua Negara Perkhidmatan Kewangan Peribadi, UOB Malaysia menerangkan apa yang boleh dilakukan oleh pelabur untuk memahami keadaan ini dan di manakah masih terdapat peluang membina portfolio yang kukuh.Ronnie Lim UOB Malaysia

S: Apa yang boleh dijangkakan oleh pelabur daripada pasaran global pada 2023?

Encik Lim: Jangkaan awal untuk pertumbuhan sederhana kini berubah kepada pandangan global yang lebih tidak menentu. Berikutan Krisis Kewangan Global 2008, bank pusat memainkan peranan penting sebagai penstabil pasaran kewangan, di mana keadaan kewangan yang longgar telah menyediakan asas untuk pasaran kenaikan ekuiti dengan tempoh yang lebih lama daripada biasa. Ini bukan lagi keadaannya sekarang, di mana tumpuan utama bank pusat global pada masa ini adalah memerangi inflasi, meskipun kenaikan kadar secara agresif mempunyai risiko untuk mencetuskan kemelesetan.

Memandangkan latar belakang kadar inflasi yang tinggi dan pengetatan dasar monetari secara agresif, kami melihat risiko yang meningkat di mana ekonomi maju seperti Amerika Syarikat dan Eropah termasuk United Kingdom, berkemungkinan jatuh ke kancah kemelesetan pada 2023 apabila keadaan kewangan menjadi lebih ketat manakala keyakinan pengguna dan perniagaan pula semakin merudum. Dari segi positif, kami berpendapat sebarang kemelesetan adalah singkat dan cetek, dengan andaian pasaran buruh tidak akan melemah secara drastik dan pengetatan bank pusat akan mula berkurangan. Pembukaan semula China yang lebih cepat daripada jangkaan berikutan COVID juga merupakan faktor positif  yang dapat membantu mengimbangi beberapa risiko penurunan untuk tahun akan datang sambil memanfaatkan tinjauan global. Namun demikian, kami percaya bahawa ekonomi pasaran baru muncul, khususnya ASEAN, akan menjangkaui prestasi memandangkan keadaan kewangan di negara-negara ini dijangka kekal lebih menggalakkan.

S: Apakah pandangan anda untuk Malaysia pada tahun hadapan?

Encik Lim: Di Malaysia, permintaan luar dijangka akan menyederhana seiring dengan pertumbuhan global yang lebih perlahan. Oleh itu, permintaan domestik akan kekal sebagai pemacu utama ekonomi Malaysia memandangkan perbelanjaan isi rumah disokong oleh keadaan pasaran pekerja yang bertambah baik dan jangkaan aktiviti pelancongan yang lebih tinggi. Pelaburan akan disokong oleh penyiapan projek infrastruktur dan persekitaran domestik yang lebih baik untuk menarik pelaburan langsung asing.

Usaha selanjutnya untuk mengembangkan aktiviti pendigitalan, kemampanan dan penyahkarbonan akan memacu bidang pertumbuhan baharu. Walaupun dengan ketidaktentuan yang meningkat dalam pasaran kewangan global dan mata wang tempatan, perkembangan ini tidak menjejaskan ekonomi Malaysia disebabkan oleh kecairan domestik dan fungsi pasaran domestik yang kekal stabil. Faktor-faktor pendorong sedemikian, disokong oleh asas yang kukuh, akan terus membantu ekonomi Malaysia bertahan daripada ketidaktentuan yang bakal dihadapi pada 2023. Potensi risiko menurun ke atas prospek pertumbuhan Malaysia boleh berpunca daripada pertumbuhan global yang lebih lemah daripada jangkaan, pengelakan risiko yang lebih tinggi dalam pasaran kewangan global, ketegangan geopolitik yang semakin meningkat, harga komoditi yang tidak menentu, gangguan rantaian bekalan yang semakin teruk dan risiko berkaitan iklim.

Secara keseluruhan, masih ada sebab untuk bersikap optimistik kerana struktur ekonomi Malaysia yang terpelbagai menyediakan kekuatan dan daya tahan asas. Sokongan berterusan terhadap polisi dan pembentangan semula Bajet 2023 yang dijangka berlaku awal tahun ini, serta dasar monetari yang akomodatif, akan menyokong pertumbuhan ekonomi yang mampan.

S: Apakah yang anda jangkakan sebagai risiko utama untuk pelabur pada 2023?

Encik Lim: Risiko utama yang pelabur harus sedar, antara lain, termasuk kesan ketegangan geopolitik yang meningkat antara Rusia-Ukraine dan AS-Sino yang mencetuskan lonjakan dalam inflasi makanan dan tenaga di seluruh dunia. Lonjakan selanjutnya dalam inflasi teras global mungkin memerlukan kadar faedah yang lebih tinggi untuk mengurangkan permintaan. Faktor risiko lain termasuk risiko kestabilan kewangan yang berpunca daripada keadaan kewangan yang semakin ketat.

Memandangkan kawalan Kongres AS yang terbahagi pada masa ini, kelumpuhan dalam polisi domestik mungkin juga akan disaksikan. Pada masa yang sama, kita juga perlu mengambil kira potensi krisis siling hutang AS pada pertengahan tahun. Satu lagi risiko berpotensi ialah kerumitan dalam pembukaan semula China selepas COVID, kerana ini dapat mencetuskan kemerosotan yang lebih teruk dalam permintaan global dan memburukkan lagi gangguan rantaian bekalan.

S: Memandangkan risiko akan datang, bagaimana seharusnya pelabur runcit menguruskan portfolio pelaburan mereka pada 2023?

Encik Lim: Berdasarkan prestasi indeks global semasa kemelesetan, cadangan kami adalah untuk sentiasa memberi tumpuan pada jangka panjang. Kami menggalakkan pelabur mempertimbangkan toleransi risiko mereka berbanding pulangan yang dijangkakan dan untuk kekal melabur walaupun dalam ketidaktentuan pasaran. Ini adalah kerana mereka akan mendapat pulangan dalam jangka panjang. Pendekatan ‘risiko dahulu’ kami dibina atas asas pelaburan berdasarkan selera risiko pelabur sebelum mempertimbangkan pulangan. Daripada menunggu berlakunya pengukuhan pasaran, pelabur digalakkan untuk kekal bertahan dan membina pelaburan teras supaya berada pada kedudukan baik untuk menghadapi pertumbuhan ekonomi yang lebih perlahan dan turun naik berterusan dalam pasaran saham yang memasuki kemelesetan. Pelaburan teras termasuk aset defensif seperti bon gred pelaburan dan penyelesaian turun naik yang lebih rendah seperti strategi berbilang aset.

S: Memandangkan cabaran ini, adakah para pelabur masih berpeluang untuk melabur?

Encik Lim: Kami telah mengenal pasti peluang pelaburan melalui proses penyelidikan dan pertimbangan yang teliti menggunakan rangka kerja nilai, trend, aktiviti dan risiko (VTAR) kami. Rangka kerja ini memberi pandangan holistik tentang pasaran kewangan selain mengenal pasti peluang pelaburan merentas kelas aset, sektor, wilayah geografi dan tempoh masa. Antara idea utama yang kami telah mengenal pasti ialah:

Kewangan AS

Kami mengekalkan Kewangan AS sebagai salah satu idea utama kami kerana ia masih menarik berbanding Indeks Standard & Poor 500 yang lebih luas. Ini berpunca daripada kadar faedah lebih tinggi yang meningkatkan margin faedah bersih, manakala pendapatan bank secara keseluruhan kekal mantap. Sektor ini akan terus meraih manfaat daripada persekitaran kadar faedah yang tinggi walaupun pertumbuhan pinjaman adalah lebih perlahan. Risiko di sini termasuk kebimbangan kemelesetan dan persaingan semakin meningkat daripada platform pembayaran alternatif yang memberi tekanan kepada pendapatan perbankan tradisional.

Pasaran Asia-China

Momentum untuk saham Asia mungkin meningkat apabila pembukaan semula ekonomi diteruskan dan apabila ekonomi seperti China mengamalkan dasar sokongan bagi meningkatkan pertumbuhan ekonomi. Pelonggaran dasar pandemik baru-baru ini dan rangsangan baharu untuk sektor hartanah juga dialu-alukan oleh pelabur. Walaupun pasaran Asia tidak terlepas daripada risiko kemelesetan di pasaran maju, mereka kini kurang bergantung pada permintaan eksport daripada pasaran ini.

Kelas pertengahan Asia yang semakin berkembang dilihat sebagai memacu trend dan perbelanjaan pengguna global, justeru mewujudkan prospek untuk syarikat domestik dan asing meraih manfaat daripadanya. Tambahan lagi, pemacu struktur seperti urbanisasi dan pendigitalan kekal sebagai pemacu utama bagi penggunaan domestik yang mampan. Ini memastikan pertumbuhan Asia akan kurang bergantung pada pertumbuhan ekonomi pasaran maju.

Penjagaan kesihatan global

Kami terus melihat peluang dalam sektor penjagaan kesihatan global kerana industri ini mempunyai profil pertumbuhan yang bertahan dan jangka panjang, dengan permintaan tak anjal dan pemacu struktur jangka panjang yang menarik. Pendapatan farmaseutikal kurang terjejas oleh kitaran ekonomi berbanding sektor lain, menjadikannya salah satu industri yang paling bertahan. Dalam persekitaran pertumbuhan yang perlahan, kami menjangka bahawa saham farmaseutikal akan bertahan lebih baik berbanding sektor lain.

Di samping ciri bertahannya, sektor penjagaan kesihatan global juga meraih manfaat daripada perubahan struktur seperti populasi global yang semakin berusia, menimbulkan keperluan untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan. Pandemik ini juga telah mempercepatkan transformasi digital dalam industri penjagaan kesihatan. Kami melihat pertumbuhan struktur jangka panjang dalam tema seperti teknologi kesihatan, yang membolehkan perkhidmatan penjagaan kesihatan jarak jauh disediakan pada kos yang lebih rendah.

Untuk maklumat lanjut mengenai Tinjauan Pelaburan UOB 2023, sila layari UOB.my/soty

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.