Utama PRNewswire NDC Partnership dan UNFCCC Melancarkan Alat untuk Menyokong Negara dalam Memajukan Matlamat...

NDC Partnership dan UNFCCC Melancarkan Alat untuk Menyokong Negara dalam Memajukan Matlamat NDC 3.0 dan Mempercepatkan Pelaksanaan

42
0
 

NDC Partnership dan UNFCCC Melancarkan Alat untuk Menyokong Negara dalam Memajukan Matlamat NDC 3.0 dan Mempercepatkan Pelaksanaan

 NDC Partnership dan Sekretariat Konvensyen Rangka Kerja Pertubuhan Bangsa Bersatu berkenaan Perubahan Iklim (UNFCCC) melancarkan alat dalam talian untuk menyokong negara dalam memajukan matlamat Sumbangan yang Ditentukan oleh Negara (NDC) 3.0 yang dijangka dikeluarkan pada awal tahun 2025.

BONN, Jerman, 13 Jun 2024 /PRNewswire/ — Hari ini, NDC Partnership dan sekretariat UNFCCC melancarkan NDC 3.0 Navigator, sebuah alat interaktif untuk menyokong negara dalam memajukan matlamat NDC 3.0 dan mempercepatkan pelaksanaan rundingan seterusnya NDC yang akan dihantar pada awal 2025. Navigator ini dibangunkan dengan sumbangan teknikal daripada Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP), Institut Sumber Alam Dunia (WRI), dan lebih daripada 30 rakan lain.

Menyampaikan tujuh “Laluan untuk NDC yang Bercita-cita Tinggi dan Boleh Dilaksanakan,” Navigator NDC 3.0 membantu negara membangun untuk mengenal pasti dan meneroka pendekatan yang relevan secara kebangsaan untuk menyediakan NDC 3.0 yang bercita-cita tinggi. Negara boleh menggunakan alat ini untuk meneroka pilihan cara untuk meningkatkan ambisi NDC mereka, mencerminkan keutamaan kebangsaan dan menangani keperluan pelaksanaan dan pembiayaan utama untuk memperkukuhkan penyertaan 2025. Navigator ini adalah diarahkan secara kendiri dan tidak bersifat preskriptif dengan soalan panduan yang mengarahkan negara ke pilihan yang paling sesuai untuk mereka. Pilihan ini dilengkapi dengan kajian kes dan pautan kepada panduan, sumber maklumat dan sokongan. Sebagai alat yang dinamik, Navigator akan diperluas dan dikemas kini dari semasa ke semasa seiring dengan pengetahuan dan pengalaman baharu yang tersedia.

Pelancaran Navigator ini berlaku pada masa negara sedang menyediakan NDC yang perlu mencukupi berani untuk sejajar dengan matlamat Perjanjian Paris untuk membataskan peningkatan suhu global kepada 1.5 darjah Celsius, sambil membina ketahanan yang jauh lebih besar terhadap impak perubahan iklim yang semakin buruk. Pemeriksaan Global Pertama (GST) di COP28 menyimpulkan bahawa walaupun Perjanjian Paris telah mendorong tindakan iklim hampir secara seragam, terdapat kesenjangan yang signifikan dalam tahap matlamat, kelajuan pelaksanaan dan tahap akses kepada kewangan yang diperlukan untuk melaksanakan Perjanjian Paris melalui peralihan yang adil yang tidak meninggalkan sesiapa pun.

Berdasarkan sains terkini dan diberi maklumat oleh hasil GST, Navigator akan menyokong negara-negara untuk mencerminkan hasil GST dalam NDC 3.0 mereka dan membantu memastikan mereka dengan cepat diterjemahkan ke dalam pelan pelaksanaan dan pelaburan untuk memperluaskan pilihan kewangan iklim.

Pelancaran Navigator bertepatan dengan mesyuarat iklim PBB bulan Jun, juga dikenali sebagai SB60 atau sesi ke-60 Badan Subsidiari UNFCCC di Bonn, negara-negara dan pihak-pihak berkepentingan lain berkumpul untuk mendorong kemajuan dalam isu-isu dasar politik menuju COP29 di Baku, Azerbaijan.

Setiausaha Eksekutif UNFCCC, Simon Stiell, berkata, “Sumbangan yang ditentukan secara kebangsaan boleh dan harus berfungsi sebagai rancangan yang kuat, untuk menggerakkan ekonomi dan masyarakat negara maju, dengan lebih banyak pekerjaan, kesetaraan jantina, akses kepada tenaga bersih yang selamat dan berpatutan, kurang pencemaran, kesihatan manusia yang lebih baik dan taraf kehidupan yang lebih tinggi. Bersama dengan sistem PBB dan rakan-rakan lain, kami telah memberi tumpuan kepada cara-cara di mana kami boleh menyediakan sokongan praktikal kepada pihak-pihak yang memerlukan bantuan. Navigator NDC 3.0 boleh membantu menghubungkan pihak-pihak kepada maklumat, alat lain, dan kenalan yang boleh membantu mereka mengembangkan sumbangan yang ditentukan secara kebangsaan baharu dengan tumpuan pada pelaksanaan yang sebenar.”

Pengerusi Bersama NDC Partnership, Dan Jørgensen, Menteri Pembangunan dan Dasar Iklim Global Kerajaan Denmark, berkata, “GST — di mana negara-negara dunia bersetuju untuk bertransisi daripada bahan api fosil, meningkatkan kapasiti tenaga boleh diperbaharui secara global tiga kali ganda dan meningkatkan kecekapan tenaga dua kali ganda, mengesahkan semula keperluan segera bagi kerjasama antarabangsa untuk meningkatkan ambisi dan melaksanakan Perjanjian Paris. Navigator NDC 3.0 membantu negara-negara mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk mengembangkan NDC yang sejajar dengan matlamat Perjanjian Paris, sambil memberikan peralihan yang adil dan saksama.”

Pengerusi Bersama NDC Partnership, Dr. Jeanne d’Arc Mujawamariya, Menteri Alam Sekitar Republik Rwanda, berkata, “Membangunkan NDC yang bercita-cita tinggi yang disediakan dengan pelaksanaan dalam ingatan adalah usaha yang sangat penting. Kita perlu meneroka semua laluan yang mungkin untuk NDC yang lebih kuat yang meletakkan negara-negara dalam kedudukan untuk bertindak dengan cepat terhadap matlamat mereka dan menarik pelaburan secara besar-besaran. Laluan-laluan yang dipersembahkan dalam Navigator NDC 3.0 akan membolehkan negara-negara mengembangkan penyertaan NDC 3.0 yang bercita-cita tinggi dan boleh dilaksanakan yang selari dengan keutamaan pembangunan mereka. Kami menghargai sokongan NDC Partnership dalam perjalanan mulia ini.”

Navigator NDC 3.0 membantu negara-negara untuk mengembangkan permintaan sokongan yang berkualiti tinggi dan menyeluruh dalam pembangunan NDC 3.0 mereka kepada NDC Partnership. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Navigator NDC 3.0, termasuk cara menggunakannya atau menyumbangkan kandungan, kenali alat tersebut di sini.

Perihal NDC Partnership  

NDC Partnership merupakan gabungan global yang menyatukan lebih daripada 200 ahli, termasuk lebih daripada 120 negara, baik dari negara maju mahupun membangun, dan hampir 100 institusi, untuk melaksanakan tindakan iklim yang berani yang membantu mencapai Perjanjian Paris dan mendorong pembangunan yang mampan. Kerajaan mengenal pasti keutamaan pelaksanaan NDC mereka dan jenis sokongan yang diperlukan untuk menukarkannya menjadi dasar dan program yang boleh dilaksanakan. Berdasarkan permintaan ini, keahlian ini menawarkan pakej kepakaran, bantuan teknikal dan pembiayaan yang disesuaikan. Tindak balas kolaboratif ini memberikan kepada negara membangun akses yang cekap kepada pelbagai sumber untuk menyesuaikan diri dan mengurangkan kesan perubahan iklim serta menggalakkan pembangunan yang lebih adil dan mampan. 

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/2435427/NDC_Logo.jpg

 

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.