Utama PRNewswire Mengintegrasikan pendigitalan dan industri: pemodenan pertanian Guizhou semakin dipercepat dalam laluan pantas

Mengintegrasikan pendigitalan dan industri: pemodenan pertanian Guizhou semakin dipercepat dalam laluan pantas

23
0
Mengintegrasikan pendigitalan dan industri: pemodenan pertanian Guizhou semakin dipercepat dalam laluan pantas
GUIYANG, China, 26 Mei 2023 /PRNewswire/ — Laporan berita oleh Huanqiu.com:

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Wilayah Guizhou telah mengalami transformasi luar biasa dalam sektor pertanian dan luar bandarnya, hasil daripada pertumbuhan pesat industri data raya. Pembangunan ini mendorong wilayah berkenaan untuk mempercepatkan pewujudan senario digital dalam pertanian, memupuk pendigitalan dan evolusi pintar amalan pertanian tradisional. Penyepaduan teknologi digital telah mempengaruhi setiap aspek dalam pengeluaran, pengedaran, operasi dan penjualan pertanian, bermula daripada penanaman tanaman hingga penggunaan akhirnya. Gabungan yang lancar antara pendigitalan dan industri ini membawa kepada “Kesan Kupu-kupu” (“Butterfly Effect”) yang mendalam.

Di bahagian depan, Wilayah Guizhou mempunyai lebih 1,000 platform jualan digital setempat seperti “ONE MA Guizhou“, yang telah muncul sebagai gerbang penting untuk jualan luar. Di bahagian tengah, penyepaduan infrastruktur logistik, yang ditunjukkan oleh “Cloud Warehouse of Guizhou Products”, mencakupi peringkat wilayah, bandar, daerah, pekan dan kampung, mempercepatkan pengangkutan hasil pertanian yang cekap dari Guizhou. Akhir sekali, di bahagian akhir, “Guizhou Intelligent Agriculture Cloud Platform” mesra pengguna muncul sebagai pelayan digital yang andal, lalu memudahkan pertumbuhan perusahaan dan pengumpulan data.

“Kebijaksanaan” yang baru ditemui ini yang diperoleh daripada data raya secara asasnya membentuk semula cara pengeluaran dan operasi petani di Guizhou.

Di Kampung Baharu Luoye, Sub-daerah Longtan, Daerah Autonomi Guanling, Guanling County Prickly Ash Industry Data Center berperanan sebagai hab untuk maklumat pertanian. Di sini, skrin LED besar memaparkan data yang komprehensif tentang tapak penanaman lada Sichuan (prickly ash). Melalui platform data raya yang mantap ini, maklumat waktu sebenar tentang pertumbuhan, kawalan serangga perosak, tahap pH tanah dan faktor-faktor penting yang lain dikumpul untuk lebih 400 ekar penanaman lada Sichuan di Kampung Baharu Luoye, Sub-daerah Longtan. Data berharga ini membolehkan penyediaan panduan pertanian yang pelbagai, pemantauan persekitaran dan perkhidmatan amaran awal untuk tapak penanaman lada Sichuan.

Di samping itu, Prickly Ash Industry Data Center dilengkapi dengan pelbagai sistem canggih, termasuk pengairan titis automatik, pemantauan Internet Pelbagai Benda (IoT), pengurusan terpiawai dan perkhidmatan agronomi berasaskan AI. Infrastruktur komprehensif ini dilengkapi dengan stesen cuaca, stesen pemantauan tanah dan lampu pengukur serangga yang ditempatkan secara strategik di seluruh kawasan penanaman lada Sichuan. Peranti ini mengupayakan pemantauan waktu sebenar terhadap faktor-faktor penting seperti keadaan tanah, suhu, kelembapan dan aktiviti serangga perosak.

Di ladang Guizhou Shenghai Ecological Animal Husbandry Development Co., Ltd. di Daerah Kaiyang, sistem pengurusan pintar data raya yang canggih telah merevolusikan konsep penternakan khinzir pintar ekologi hijau automatik. Sistem ini memudahkan pemantauan video waktu sebenar terhadap seluruh proses penternakan khinzir di samping mengawal faktor-faktor dengan pintar seperti suhu dan kelembapan.

Sebagaimana maklumat yang diberikan, setiap ekor khinzir di ladang khinzir dilengkapi dengan tanda telinga pintar yang membolehkan pengumpulan data yang berterusan. Tanda telinga pintar ini menyimpan pelbagai maklumat termasuk bunyi dan suhu badan, sepanjang masa. Dengan menganalisis data ini, penternak boleh memantau pertumbuhan dan status kesihatan khinzir dengan berkesan.

Di Guizhou, penyepaduan antara teknologi digital dan pertanian moden ditunjukkan dalam sektor e-dagang luar bandar yang berkembang maju. Platform-platform e-dagang arus perdana seperti Alibaba dan Jingdong telahpun memperluaskan kehadirannya dengan ketara di wilayah berkenaan, dengan tumpuan khusus pada kawasan luar bandar sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Hos siaran langsung telah menjadi pemandangan biasa, menghubungkan ribuan isi rumah dan menggalakkan interaksi secara langsung antara petani dan pengguna. Dalam masa yang sama, platform e-dagang tempatan dan infrastruktur logistik telah bertambah baik secara berterusan, merevolusikan pengeluaran pertanian dan senario pemasaran.

Di Daerah Rongjiang, yang terletak di Qiandongnan Miao dan Wilayah Autonomi Dong, Wilayah Guizhou, satu pekerjaan unik telahpun muncul yang dikenali sebagai “hos siaran langsung di kawasan luar bandar”. Antara mereka, Wang Qihong, seorang penduduk kampung dan hos siaran langsung, telah beralih daripada menjual hasil pertanian miliknya sendiri kepada membantu seluruh kampung meningkatkan pendapatan mereka. Sejak enam tahun yang lalu, beliau menjadi hos lebih daripada 3,000 rancangan secara langsung, berjaya menjual lebih 400,000-Jin (200,000-kg) sayur-sayuran dan hasil pertanian.

Daerah Rongjiang telah melaksanakan usaha yang berdedikasi untuk memupuk dan menyokong pelbagai pasukan siaran langsung sejak beberapa tahun ini. Hasilnya, daerah ini mencapai jualan kumulatif melebih 300 juta yuan untuk pelbagai produk, baik secara dalam talian mahupun luar talian pada tahun 2022.

Penyepaduan antara industri data raya yang berkembang pesat dengan penggiatan semula luar bandar Guizhou membawakan gelombang baharu pertumbuhan ekonomi digital. Baru-baru ini, Pelan Tindakan Pemerkasaan “Ribuan Penyepaduan Perusahaan” (“Thousands of Enterprises Integration”) Wilayah Guizhou telahpun dikeluarkan. Mengikut pelan tersebut, kemajuan besar dalam peningkatan pendigitalan pertanian di Guizhou dijangkakan menjelang tahun 2025. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan indeks penyepaduan antara data raya dan pertanian dengan ketara daripada 39.8 pada tahun 2020 kepada 45 pada tahun 2025, memacu sinergi antara sektor-sektor ini dengan lebih lagi dan menyerlahkan potensi untuk kemajuan transformatif dalam pertanian wilayah tersebut.

 

SOURCE Huanqiu.com

Artikel sebelum iniGuizhou percepatkan pelaksanaan program “East Data & West Computing” untuk mencapai pertumbuhan ekonomi
Artikel seterusnyaUOB Malaysia perkenal aplikasi perbankan mudah alih yang diperbaharui, UOB TMRW sediakan pengalaman perbankan lebih mudah, lebih pintar dan lebih peribadi untuk pelanggan
Terus dari meja pengarang berita Harian Teknologi. Akhbar teknologi nombor 1 di Malaysia!

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.