Utama PRNewswire Guizhou percepatkan pelaksanaan program “East Data & West Computing” untuk mencapai pertumbuhan...

Guizhou percepatkan pelaksanaan program “East Data & West Computing” untuk mencapai pertumbuhan ekonomi

25
0
<div>Guizhou percepatkan pelaksanaan program " title="
Guizhou percepatkan pelaksanaan program "East Data & West Computing" untuk mencapai pertumbuhan ekonomi
"/>
GUIYANG, China, 26 Mei 2023 /PRNewswire/ — Laporan berita oleh Huanqiu.com:

Dalam era kecerdasan, data berfungsi sebagai “aset teras” untuk memacu pembangunan ekonomi dan juga merupakan enjin yang penting untuk memacu pembangunan ekonomi tempatan di Guizhou.

Sepanjang dekad yang lalu, Guizhou telah menubuhkan beberapa pusat data amat besar untuk China Mobile, China Unicom, China Telecom, Huawei, Tencent dan Apple dengan membangunkan bersungguh-sungguh industri data raya. Perusahaan yang berkaitan dengan data raya seperti Esgyn, ZK-Vision dan Pilot Information, telah berkembang pesat dan kluster perindustrian telah membebaskan aliran momentum yang mantap.

Didorong oleh data raya, pertumbuhan ekonomi Guizhou telah memecut secara berterusan. Statistik menunjukkan bahawa purata kadar pertumbuhan ekonomi Guizhou merupakan yang tertinggi di China selama sepuluh tahun dari tahun 2011 hingga 2021, meningkat sebanyak 248.8%, manakala KDNK Guizhou mencecah 2,016.46 bilion yuan pada tahun 2022, dengan peningkatan 70.60 bilion yuan berbanding tahun 2021.

Pada tahun 2022, Guizhou secara rasminya menjadi salah satu nod hab pengkomputeran nasional dalam program “East Data & West Computing” (“Data Timur & Pengkomputeran Barat”) sementara Gui’an menjadi salah satu daripada 10 kluster pusat data nasional di China. Bagi membina zon pembangunan dan inovasi ekonomi digital, Guizhou mempercepatkan pembinaan generasi infrastruktur digital baharu seperti pusat data, rangkaian pengkomputeran dan 5G, dengan memfokuskan pada program “East Data & West Computing” untuk tekal mengoptimumkan susun atur industri pusat data.

Dari segi pusat data, menjelang akhir Mac, sejumlah 18 pusat data besar dan ultra-besar telahpun diwujudkan di Guizhou, termasuk 8 pusat data ultra-besar. Ia membawa kapasiti pelayan melebihi 2.25 juta unit dan kadar pemuatan rak adalah sehingga 60.53%.

Dari segi infrastruktur maklumat, menjelang akhir Mac, 2,362 stesen utama 5G baharu telahpun diwujudkan di Guizhou. Sejumlah 87,000 stesen utama 5G dan 1.916 juta kilometer kabel optik telahpun dipasang.

Pada penghujung April tahun ini, pangkalan pengkomputeran utama untuk fasa pertama Nod Hab Nasional (Guizhou) Rangkaian Pengkomputeran Bersepadu Nasional memasuki peringkat penyahpepijatan peralatan akhir dan akan beroperasi dalam masa terdekat. Ia akan menjadi tetingkap bagi menghantar kuasa pengkomputeran di Wilayah Guizhou dan menyediakan perkhidmatan pengkomputeran berkualiti tinggi untuk perusahaan-perusahaan yang relevan di Guizhou, bahkan ke seluruh negara.

Di samping itu, Guizhou mempromosikan kedua-dua projek itu secara serentak di Daerah Baharu Gui’an – NetEase Data Center dan Midea Cloud Data Center yang mana pelaburannya melebihi 1 bilion yuan untuk kedua-duanya, bagi memperkasa pembinaan program “East Data & West Computing” dan membantu pembinaan pangkalan sokongan pengkomputeran nasional.

Bergantung pada asas yang diletakkan oleh susun atur industri data raya selama bertahun-tahun, situasi pelaburan industri-industri yang relevan terus bertambah baik di Guizhou. Menurut maklumat daripada Biro Data Raya Guizhou. Dalam suku pertama tahun 2023, Wilayah Guizhou menyempurnakan pelaburan sebanyak 8.078 bilion yuan dalam bidang data raya, termasuk 1.499 bilion yuan untuk pelaburan dalam program “East Data & West Computing”.

Bagi mewujudkan persekitaran ekologi untuk pembangunan inovatif ekonomi digital, Guizhou akan turut melaksanakan aktiviti “Tahun Pembinaan Projek-projek Data Raya” (“Construction Year of Big Data Projects”) di seluruh wilayah ini pada tahun ini, untuk berusaha menyempurnakan pelaburan projek sebanyak 20 bilion yuan dalam bidang data raya dan memperkenalkan lebih daripada 200 projek ekonomi digital dengan pertumbuhan yang kukuh.

 

SOURCE Huanqiu.com

Artikel sebelum iniHuawei Lancar Produk dan Penyelesaian Baharu di Persidangan Rakan Kongsi Asia Pasifik 2023 untuk Rebut Peluang Pendigitalan bersama Rakan Kongsi
Artikel seterusnyaMengintegrasikan pendigitalan dan industri: pemodenan pertanian Guizhou semakin dipercepat dalam laluan pantas
Terus dari meja pengarang berita Harian Teknologi. Akhbar teknologi nombor 1 di Malaysia!

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.