Utama Kesihatan KAO melancarkan Bahan Pencegah Nyamuk Bioré GUARD Mos Block Serum Baharu dibangunkan...

KAO melancarkan Bahan Pencegah Nyamuk Bioré GUARD Mos Block Serum Baharu dibangunkan di Malaysia

55
0

KUALA LUMPUR, 13 Jun 2024 – KAO Malaysia hari ini mengumumkan ketersediaan Bioré GUARD Mos Block Serum terbarunya, yang diformulasikan dengan teknologi anti-pendaratan unik untuk menghalang nyamuk daripada mendarat di kulit untuk menggigit. Pengumuman ini dibuat seiring dengan pengembangan projek GUARD OUR FUTURE secara global untuk melindungi kehidupan masa depan daripada nyamuk.

GUARD OUR FUTURE berpusat pada teknologi produk dan formulasi inovatif yang menyediakan perisai perlindungan, menjauhkan nyamuk daripada kulit manusia dan seterusnya mencegah gigitan nyamuk. Bioré GUARD Mos Block Serum pertama kali diperkenalkan di Thailand dua tahun lalu dan dilancarkan di Singapura, Taiwan, dan Hong Kong tahun ini. Sebagai sebahagian daripada projek GUARD OUR FUTURE, KAO Malaysia akan bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Selangor dan Takeda Malaysia dalam beberapa aktiviti yang bertujuan melindungi nyawa rakyat Malaysia daripada nyamuk dan penyakit bawaan nyamuk seperti demam denggi.

“Dalam lanskap global yang berkembang pesat dan menghadirkan cabaran baru, adalah semakin penting untuk kami memacu strategi ESG kami, Kirei Lifestyle Plan untuk merealisasikan masyarakat yang benar-benar mampan sambil meningkatkan perniagaan kami dan meminimumkan risiko,” kata Masahide Nishida, Presiden Perniagaan Penjagaan Kulit, KAO Corporation dalam perkongsian kolaboratif antara KAO Malaysia, Kerajaan Negeri Selangor dan Takeda Malaysia.

“Pada tahun 2023, kami mempercepat usaha ke arah Pelan Pertengahan (K27) kami untuk merealisasikan visi kami ‘Melindungi Kehidupan Masa Depan — Kelestarian sebagai Satu-satunya Jalan’. Beberapa kemajuan utama termasuk pelancaran Bioré GUARD Mos Block Serum yang baru serta projek GUARD OUR FUTURE yang menggabungkan teknologi unik kami dan perkongsian utama untuk menyelamatkan nyawa masa depan, pengembangan GUARD OUR FUTURE ke Malaysia adalah sangat tepat pada masanya memandangkan pemerhatian Hari Denggi Sedunia yang akan datang pada 15 Jun.”

KAO Mengimbangkan Perniagaan dan Penyelesaian kepada Isu Sosial

Nyamuk adalah makhluk yang paling mematikan di planet ini; dan menurut data 2022 dari platform dalam talian Jerman Statista, satu juta orang mati setiap tahun akibat penyakit berjangkit bawaan nyamuk. Walaupun kebanyakan orang ini berada di benua Afrika, penyakit berjangkit bawaan nyamuk tetap menjadi isu sosial yang meluas di Asia Tenggara, dengan kanak-kanak khususnya terdedah kepada demam denggi. Projek GUARD OUR FUTURE selaras dengan strategi alam sekitar, sosial, dan tadbir urus korporat (ESG) KAO, Pelan Gaya Hidup Kirei (KLP), yang menggambarkan matlamat bercita-cita tinggi untuk masa depan dan memberikan arah terperinci untuk aktiviti ESGnya, dengan fokus pada pengguna. KLP berfungsi dengan mengintegrasikan ESG secara strategik ke dalam perniagaan KAO, menurut matlamat K27 mengenai penyelesaian isu sosial utama sambil berusaha untuk pertumbuhan perniagaan dan memimpin jalan dalam merealisasikan dunia yang mampan.

“Demam denggi telah menjadi isu masyarakat utama bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di seluruh Asia Tenggara selama bertahun-tahun. Selain itu, pemanasan global dan urbanisasi yang meningkat juga telah memperluaskan habitat nyamuk dan meningkatkan kejadian demam denggi dari tahun ke tahun,” kata Encik Nishimaki Akira, Presiden KAO Malaysia. “Sebagai sebahagian daripada komitmen KAO terhadap strateginya, kami berhasrat untuk mensinergikan semua usaha dan memperluaskan janji GUARD OUR FUTURE dalam mengandungi dan membasmi ancaman denggi kepada komuniti kami.”

Selaras dengan komitmen KAO untuk menyelesaikan isu sosial menurut visinya untuk melindungi kehidupan masa depan, jenama Bioré menawarkan rangkaian produk yang melindungi kulit daripada pelbagai faktor tekanan persekitaran; berdasarkan idea bahawa kulit adalah “antara muka manusia” yang menghubungkan orang dengan orang lain dan kepada masyarakat dan yang merupakan sebahagian daripada kehidupan seharian. Berdasarkan idea untuk menambahkan lapisan perlindungan pada permukaan kulit, Bioré menawarkan rangkaian perlindungan kulit terhadap stres persekitaran seperti sinaran UV, panas yang melampau dan penyakit berjangkit.

KAO akan mempromosikan projek GUARD OUR FUTURE untuk mencapai komitmen masa depannya, dengan matlamat untuk menjadi syarikat penting dalam masyarakat mampan melalui usaha seluruh syarikat untuk melindungi kehidupan masa depan. Bioré GUARD Mos Block Serum yang baru adalah penghalau nyamuk berdasarkan teknologi penghalau yang membuat permukaan kulit tidak menarik bagi nyamuk sehingga mereka terbang menjauh sebelum menggigit – matlamatnya bukan untuk membunuh nyamuk, tetapi untuk mengurangkan jangkitan yang disebabkan oleh nyamuk dengan melindungi kulit. Produk ini mewakili komitmen KAO untuk menyelesaikan isu sosial menurut visinya untuk melindungi kehidupan masa depan.

GUARD OUR FUTURE di Malaysia

Di Malaysia, kes denggi telah meningkat dengan ketara, dengan 123,133 kes dilaporkan pada tahun 2023 —menandakan peningkatan sebanyak 86.3% berbanding tahun sebelumnya. Kematian berkaitan denggi juga meningkat sebanyak 78.6%, dengan kepekatan tertinggi kes di Selangor. Pada suku pertama tahun 2024, terdapat 41,565 kes yang dilaporkan dan 28 kematian yang dikaitkan dengan komplikasi demam denggi, menunjukkan peningkatan berbanding tempoh yang sama pada tahun 2023.

Untuk memulakan GUARD OUR FUTURE di Malaysia, KAO Malaysia telah berjanji untuk menyamai sumbangan unit Bioré GUARD Mos Block Serum yang baru dilancarkan dengan jumlah kes aktif demam denggi di negeri Selangor pada tahun 2023. Ini akan berjumlah lebih daripada 61,080 unit produk bernilai RM15.90 per unit 50g, berjumlah RM971,172 secara keseluruhan. Unit yang disumbangkan akan diedarkan sehingga Jun 2025 dalam semua aktiviti yang berkaitan dengan GUARD OUR FUTURE, termasuk program dan kempen berkaitan denggi yang akan dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Selangor bersama agensi dan jabatan berkaitan. Pelaksanaan ini akan dijalankan secara berperingkat mulai Julai 2024.

“Kerajaan Negeri Selangor melalui Jawatankuasa Kesihatan Awam Negeri Selangor akan melaksanakan Program Pencegahan Denggi di Selangor bersama KAO (Malaysia) Sdn Bhd dengan menyediakan pendidikan dan pendedahan kepada orang ramai tentang bahaya demam denggi. Kami juga akan berkongsi langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil berikutan peningkatan kes demam denggi di Negeri Selangor,” kata YB Puan Jamaliah Binti Jamaluddin, EXCO Kesihatan Awam dan Alam Sekitar, Kerajaan Negeri Selangor.

“Sebagai sebahagian daripada program ini, kami akan menganjurkan bengkel pendidikan dan aktiviti gotong-royong di sekitar Selangor bersama KAO Malaysia serta pengedaran Bioré GUARD Mos Block Serum kepada semua peserta. Kerajaan Negeri Selangor mengalu-alukan kerjasama dengan sektor swasta dalam program kesihatan awam sebagai langkah strategik untuk meningkatkan tahap literasi masyarakat tempatan terhadap penjagaan kesihatan awam yang lebih berkesan dan efisien. Perkongsian awam-swasta ini juga selaras dengan komitmen Kerajaan Negeri Selangor dalam memastikan kesihatan rakyat Selangor,” tambah YB Puan Jamaliah.

Bermula dari hari ini sehingga Disember 2024, GUARD OUR FUTURE akan berinteraksi dengan masyarakat melalui pelbagai kaedah seperti:

  • Menandatangani MoA dengan Kerajaan Negeri Selangor dan MoU dengan Takeda Malaysia
  • Ceramah kesedaran mengenai bahaya demam denggi dan cara untuk mencegah dan mengurangkan penularan, selain daripada penglibatan komuniti di 50 sekolah terpilih
  • Tiga sesi pembersihan komuniti di hotspot denggi terpilih di negeri Selangor

Teknologi Produk Bioré GUARD Mos Block Serum

Bioré GUARD Mos Block Serum yang baru adalah penghalau nyamuk berdasarkan teknologi penghalau yang membuat permukaan kulit tidak menarik bagi nyamuk. Dengan menumpukan pada tindakan nyamuk ketika mereka mendarat di kulit, KAO telah membangunkan penghalau nyamuk yang tidak berminyak dengan tekstur ringan seperti losyen badan yang boleh menyebar luas dan memberikan perlindungan pada kulit, seolah-olah mempunyai perisai perlindungan kulit untuk melindungi daripada nyamuk.

Produk ini melindungi daripada nyamuk tanpa rasa melekit dan selesa digunakan seperti serum. Dengan menghalang nyamuk daripada mendarat atau tinggal di kulit, mekanisme teknologi ini berbeza daripada penghalau serangga konvensional yang biasanya menggunakan bahan aktif mudah meruap yang mungkin sensitif kepada pengguna seperti diethyltoluamide (DEET) atau Picaridin.

Bioré GUARD Mos Block Serum yang baru menawarkan perlindungan sehingga 8 jam dan akan tersedia dalam dua wangian menarik (Fresh Lavender dan Sweet Blossom) pada Harga Runcit Disyorkan RM24.90 untuk tiub 100g. Bioré GUARD Mos Block Serum akan boleh dibeli di farmasi dan peruncit utama di seluruh negara.

ProdukJenisBerat KandunganHarga
Bioré GUARD Mos Block SerumFresh Lavender 100gRM24.90
Sweet Blossom

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.