Utama PRNewswire Edisi ketiga Kongres Dunia Dubai untuk Pengangkutan Pandu Sendiri, memberi penghormatan kepada...

Edisi ketiga Kongres Dunia Dubai untuk Pengangkutan Pandu Sendiri, memberi penghormatan kepada pemenang Cabaran

140
0
Edisi ketiga Kongres Dunia Dubai untuk Pengangkutan Pandu Sendiri, memberi penghormatan kepada pemenang Cabaran
DUBAI, UAE, 2 Oktober 2023 /PRNewswire/ — Yang Teramat Mulia Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Putera Mahkota Dubai yang juga Pengerusi Majlis Eksekutif telah merasmikan edisi ketiga Kongres Dunia Dubai untuk Pengangkutan Pandu Sendiri dan memberi penghormatan kepada para pemenang Cabaran Dunia Dubai untuk Pengangkutan Pandu Sendiri. Penganjuran kongres ini adalah selaras dengan usaha RTA untuk mengubah 25% daripada perjalanan mobiliti di Dubai kepada perjalanan pintar tanpa pemandu menjelang tahun 2030.

Cabaran tersebut menerima 27 penyertaan dari seluruh dunia. Lima buah firma antarabangsa layak untuk kategori Peneraju Industri: Alexander Dennis, Bright Drive, King Long, Quadribot dan iAuto Technology. Lima buah universiti telah dipilih untuk peringkat akhir dalam kategori Akademia Tempatan: Universiti Heriot-Watt, Dubai, Universiti Khalifa – Abu Dhabi, Universiti Dubai, Universiti Bolton – Ras Al Khaimah dan Universiti Amerika Sharjah. 

Yang Teramat Mulia Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum memberi penghormatan kepada Syarikat King Long dari China yang merangkul tempat pertama dalam kategori Peneraju Industri dan dihadiahkan USD1 juta. Mereka menyampaikan bas pandu sendiri yang enam meter panjang dan mampu mencapai kelajuan maksimum 69 kilometer sejam serta boleh memuatkan 12 orang penumpang. Bas ini dilengkapi dengan 27 buah kamera dan sensor, dengan sebuah bateri yang boleh dicas sepenuhnya dalam masa 120 minit.

Bright Drive Company dari Mesir mendapat tempat kedua dan memperoleh USD750,000 kerana menyampaikan bas pandu sendiri sepanjang enam meter dan mempunyai kelajuan tertinggi 69 kilometer sejam. Bas ini boleh memuatkan sehingga 15 orang penumpang dan dilengkapi secara unik dengan 16 buah kamera dan sensor serta boleh dicas sepenuhnya dalam masa 180 minit.

Yang Teramat Mulia Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum memberi penghormatan kepada Universiti Heriot-Watt Dubai yang menyampaikan konsep inovatif di mana penumpang memperoleh pengalaman menaiki kenderaan autonomi dalam mod realiti maya yang dicirikan oleh keselamatan dan keselesaan penumpang. Ia mempunyai ciri baharu yang disepadukan dengan Aplikasi RTA dan mempamerkan Perancang Perjalanan untuk penumpang bas melalui interaksi dengan Chatbot.

Universiti Sains dan Teknologi Khalifa, Abu Dhabi, menjadi naib juara dan mendapat USD100,000. Universiti tersebut menyampaikan konsep pengalaman pelanggan pada bas autonomi dengan membangunkan pembantu manusia maya yang mampu menangani dan menjawab pertanyaan penumpang tentang destinasi bas, bilangan penumpang serta suhu dalaman dan luaran.

Kongres itu diakhiri dengan pengumuman tentang cabaran yang akan datang yang dinamakan sebagai; ‘Zon Pengangkutan Autonomi Dubai’ untuk tahun 2025.

Video – https://mma.prnewswire.com/media/2235193/Roads_and_Transport_Authority.mp4
Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2235224/Roads_and_Transport_Authority.jpg

Edisi ketiga Kongres Dunia Dubai untuk Pengangkutan Pandu Sendiri, memberi penghormatan kepada pemenang Cabaran

 

 

 

 

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.