Utama Teknologi Keselamatan BlackBerry secara rasminya membuka Pusat Kecemerlangan Keselamatan Siber di Malaysia

BlackBerry secara rasminya membuka Pusat Kecemerlangan Keselamatan Siber di Malaysia

50
0

Cyberjaya, 26 Mac 2024 – BlackBerry Limited secara rasminya membuka Pusat Kecemerlangan Keselamatan Siber (CCoE) bertaraf dunia di Cyberjaya hari ini pada majlis yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Menteri Promosi Eksport Kanada, Antarabangsa Perdagangan dan Pembangunan Ekonomi Mary Ng, dan Ketua Pegawai Eksekutif BlackBerry, John Giamatteo.

CCoE baharu akan menyampaikan latihan keselamatan siber yang luar biasa dan perisikan ancaman siber untuk membantu Malaysia dan rakan kongsi di rantau ini dengan lebih baik mencegah, menghalang dan bertindak balas terhadap ancaman siber yang dihadapi kerajaan dan organisasi di rantau Indo-Pasifik.

Syarikat itu juga mengumumkan Kurikulum Keselamatan Siber BlackBerry baharunya kini tersedia buat kali pertama menerusi kemudahan baharu itu, menawarkan pelbagai tawaran kursus dan pensijilan yang diiktiraf di peringkat global untuk membantu mengembangkan tenaga kerja dan ekosistem keselamatan siber yang mahir di Malaysia dan rantau ini. Program ini direka bentuk untuk membantu negara menangani kekurangan yang dilaporkan kira-kira 12,000 profesional keselamatan siber, dan memajukan peluang kerjaya untuk lelaki dan wanita di rantau ini.

Pembukaan CCoE dan pelancaran Kurikulum Keselamatan Siber BlackBerry menandakan satu lagi peristiwa penting dalam perjanjian penting yang diumumkan antara Kerajaan Malaysia dan BlackBerry pada November 2023 .

Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim di dalam perasmian pusat kecemerlangan tersebut berkata,

“Sebagai lokasi yang dipilih untuk penubuhan CCoE, Malaysia berhasrat untuk mencapai matlamat bersama kami untuk mewujudkan ekosistem kemahiran dan pembelajaran yang berdaya saing global di rantau Indo-Pasifik.

“Menjalin perkongsian antarabangsa, khususnya yang memanfaatkan teknologi canggih seperti kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin, mengambil kira kepentingan dalam pertumbuhan positif trajektori ekonomi kita,”

Pusat baharu itu akan menyediakan rakyat Malaysia dan orang lain di rantau ini peluang yang lebih tinggi untuk rangkaian profesional, perkongsian pengetahuan dan latihan kemahiran bersama, meliputi segala-galanya daripada asas siber kepada kepimpinan dan bidang teknikal.

Kurikulum CCoE menawarkan kursus latihan mengenai produk dan perkhidmatan keselamatan siber BlackBerry® untuk meningkatkan kemahiran dalam bidang seperti AI dan Pembelajaran Mesin, serta kursus pengkhususan tinggi yang disampaikan oleh SANS Institute, Rogers Cybersecure Catalyst Kanada dan rakan kongsi pensijilan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang lain.BlackBerry Cybersecurity Centre of Excellency Launching Malaysia

Institut berkenaan juga menawarkan peluang biasiswa terpilih untuk profesional keselamatan siber wanita, melalui rancangan selanjutnya untuk menambah kurikulum universiti sedia ada dengan program pendidikan pelajar CCoE.

“Dalam era digital ini, keperluan global untuk penyelesaian keselamatan siber yang inovatif terus berkembang. Saya gembira kerana kepakaran Kanada dalam bidang ini membantu mewujudkan ruang siber yang lebih selamat di Malaysia.

“Pengumuman hari ini oleh BlackBerry adalah contoh jelas bagaimana Strategi Indo-Pasifik Kanada menyokong usaha untuk mengurangkan dan menangani ancaman keselamatan di rantau ini,” kata Mary Ng, Menteri Promosi Eksport, Perdagangan Antarabangsa dan Pembangunan Ekonomi Kanada.

Ketua Pegawai Eksekutif BlackBerry, John Giamatteo membuat kesimpulan, “Membina daya tahan terhadap serangan siber memerlukan usaha seluruh masyarakat. Pusat Kecemerlangan Cybersecurity baharu berdiri sebagai bukti bagaimana negara dan pemimpin teknologi boleh bekerjasama untuk menangani dua cabaran jenayah siber dan kekurangan kemahiran.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia dan Kanada, bersama rakan industri kami, kerana menyertai kami hari ini, semasa kami membuka kemudahan bertaraf dunia ini dan melancarkan Kurikulum Keselamatan Siber BlackBerry untuk menyokong matlamat Malaysia untuk melatih tenaga kerja keselamatan siber negara yang berkemahiran tinggi kepada standard global.”

Untuk maklumat lanjut tentang Pusat Kecemerlangan Cybersecurity dan kursus yang tersedia, sila layari di sini. Untuk maklumat lanjut tentang permohonan biasiswa untuk wanita dalam program latihan CLIC Rogers Cybersecure Catalyst, bermula dalam talian pada bulan Mei, layari di sini .

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.