Utama Automotif UOB Malaysia percepat pembiayaan hijau dengan U-Drive, penyelesaian komprehensif untuk ekosistem...

UOB Malaysia percepat pembiayaan hijau dengan U-Drive, penyelesaian komprehensif untuk ekosistem kenderaan elektrik negara

180
0
UOB-Malaysia-U-Drive-Pinjaman-Kenderaan-Elektrik

Kuala Lumpur, Malaysia, 29 Ogos 2023 – UOB Malaysia mengumumkan pelancaran U-Drive, penyelesaian pembiayaan komprehensif untuk ekosistem kenderaan elektrik (EV) di negara ini. Penyelesaian ini dengan mudahnya akan menghubungkan rantaian nilai EV yang termasuk pembekal komponen automotif, pemilik jenama automotif, peniaga, pengendali tempat pengecasan sehingga pengguna akhir.

Majlis pelancaran telah dirasmikan oleh YB Anthony Loke, Menteri Pengangkutan Malaysia. Turut hadir di majlis pelancaran tersebut adalah wakil dari Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Perbadanan Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim Malaysia (MGTC), dan Persatuan Kenderaan Pelepasan Karbon Sifar (ZEVA) yang telah berkongsi pandangan pakar mereka tentang industri EV.

U-Drive dirancang untuk memenuhi keperluan kewangan semua pemain ekosistem EV dengan menyediakan rangkaian komprehensif dalam penyelesaian pembiayaan mampan. Sebagai contoh, pemilik jenama automotif yang berkembang ke pasaran baharu, peniaga kereta yang merancang untuk mengembangkan inventori EV mereka, dan pengendali tempat pengecasan yang memperoleh dan memasang infrastruktur pengecasan boleh memanfaatkan kemudahan hijau UOB untuk keperluan modal kerja mereka.

Di samping itu, perniagaan, termasuk pemilik armada kenderaan, dan juga individu, boleh mengakses pembiayaan hijau untuk membeli EV dan peralatan pengecasan. Selain pembiayaan, UOB juga dapat membantu pengeluar peralatan asli (OEM) EV yang ingin berkembang ke negara ini dengan menyediakan maklumat pasaran serta khidmat nasihat tentang pelaburan langsung asing.

Sokongan usaha pembangunan industri EV Malaysia

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Hala tuju Malaysia ke arah pencapaian sifar bersih akan memerlukan dekarbonisasi dalam sistem pengangkutan selain membentuk semula keseluruhan rantaian nilai untuk menjadi hijau dan mampan. UOB bangga untuk memperkenalkan U-Drive ke pasaran dalam menyokong usaha pembangunan industri EV di Malaysia. Dengan memudahkan akses pemain ekosistem EV kepada pembiayaan dan menghubungkan mereka yang memerlukan modal, kami menyasar untuk memperkasakan pertumbuhan industri sambil menggalakkan peralihan kepada EV.”

U-Drive dipelopori oleh UOB Malaysia bersama dengan beberapa pemain EV utama di dalam negara. Ini termasuk Great Wall Motor (Malaysia), pengeluar kereta terkemuka China; Sime Darby Motors, salah satu kumpulan automotif terkemuka di Asia Pasifik yang mewakili jenama global seperti BYD dan BMW; Perak Transit, penyedia perkhidmatan pengangkutan awam bersepadu, serta chargEV oleh Yinson GreenTech dan PowerBee, cabang e-mobiliti oleh Solarvest, yang merupakan peneraju dalam rangkaian infrastruktur pengecasan.

Puan Ng menambah, “Kami amat yakin Malaysia berupaya menjadi pasaran EV yang teguh memandangkan landskap mobiliti yang terpelbagai, tumpuan kepada kemampanan, dan peneraju yang terbukti sebagai hab pembuatan elektrik dan elektronik (E&E) di Asia Tenggara sepanjang 50 tahun yang lepas. Walaupun industri EV tempatan telah mencapai kemajuan baik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, masih banyak lagi yang perlu dilakukan untuk merealisasikan potensi penuhnya. Namun begitu, kami berbesar hati menyaksikan usaha sama yang kukuh daripada pihak kerajaan, persatuan industri dan pemain utama dalam rantaian nilai EV, memberi dorongan untuk mempercepatkan pembangunan dan penggunaan mobiliti hijau di Malaysia.”

U-Drive adalah sebahagian daripada rangkaian penyelesaian Pembiayaan Mampan UOB di bawah Rangka Kerja Kewangan Mampan Bandar Pintar UOB. Sejajar dengan Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, rangka kerja pembiayaan mampan Bank membolehkan syarikat-syarikat memohon produk perbankan hijau atau berkaitan kemampanan tanpa perlu membangunkan rangka kerja pembiayaan mereka sendiri.

Untuk maklumat lanjut tentang U-Drive, sila layari uobgroup.com/u-drive/malaysia-en/index.page.

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.