Utama Android Samsung Ulasan Samsung Galaxy A22 5G: Telefon 5G pada harga patut

Ulasan Samsung Galaxy A22 5G: Telefon 5G pada harga patut

217
0

Samsung kini sedang giat memperkenalkan telefon pintar baharunya yang dilengkapkan dengan sokongan rangkaian 5G pada hampir keseluruhan segmennya. Antara yang terkini, Samsung Galaxy A22 5G telah diperkenalkan yang mengkhususkan telefon dengan sokongan rangkaian 5G pada harga mampu milik.

Sehingga kini, telefon Samsung baharu ini merupakan telefon pintar 5G paling rendah harganya yang pernah ditawarkan oleh Samsung menerusi siri Galaxy A.

Ia menawarkan sokongan 5G melalui cipset MediaTek Dimensity 700, bersama-sama paparan Full HD+ dengan kadar penyegaran semula 90Hz. Dari segi kapasiti memori dan storan, telefon Samsung ini menyediakan RAM 8GB dan storan dalaman 128GB.

Rekaan luaran

Dari segi rekaan luarannya, Galaxy A22 5G mempunyai kemasan matte pada bahagian belakangnya yang pada hemat saya kelihatan amat cantik. Berdasarkan unit ulasan yang saya terima ini, warna hijau pudina (mint) model telefon Samsung ini kelihatan amat cocok dan kemas.

Walaubagaimanapun, bahagian hadapannya pula kelihatan agak sedikit ketinggalan kerana bingkainya yang agak besar terutama sekali di bahagian bawahnya. Hal ini bagaimanapun bukanlah sesuatu isu yang besar kerana ia tidak begitu kelihatan jika paparannya dimatikan.

Pada bahagian sisinya pula, Samsung Galaxy A22 5G menyediakan pengimbas cap jari pada butang kuasanya. Sepanjang penggunaan, saya mendapati fungsi imbasannya amat pantas dalam mengesan cap jari untuk menyahkunci paparan.

Paparan Galaxy A22 5G ini sungguhpun menawarkan sekadar skrin LCD TFT sahaja, kualiti paparannya kelihatan mengkagumkan melalui resolusi Full HD+ dan kadar penyegaran semula 90Hz. Bezanya, ia tidak mencapai tahap kualiti paparan Super AMOLED atas faktor pencahayaan latar panel paparan LCD.

Kadar penyegaran semula 90Hz ini turut dibantu oleh penggunaan cipset MediaTek Dimensity 700. Melalui kadar penyegaran semula yang tinggi ini, kita dihidangkan dengan animasi antaramuka dan penatalan yang lebih lancar. Skrin telefon Samsung baharu ini juga boleh dilihat dengan jelas di bawah keadaan terang benderang dan resolusi Full HD+ pada juga amat membantu.

Sebuah pembesar suara Galaxy A22 5G ditempatkan pada bahagian bawahnya yang menghasilkan audio mono. Tahap bunyinya tidak begitu kuat jika digunakan di kawasan yang bising. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menggunakan fon telinga jika ingin mendengar dengan lebih jelas.

Bercakap mengenai sokongan fon telinga, telefon Samsung ini menyediakan sokongan Dolby Atmos bagi menyediakan peningkatan kualiti stereo melalui fon telinga. Sokongan kualiti Dolby Atmos ini juga merangkumi berwayar dan juga secara Bluetooth.

Kamera Samsung Galaxy A22 5G

Samsung Galaxy A22 5G menawarkan tetapan tri-kamera untuk kamera belakangnya. Ia mengandungi kamera utama 48MP, kamera ultra-lebar 5MP dan kamera berkedalaman 2MP. Kamera utama 48MP yang ditawarkan olehnya ini amat menarik pada saya kerana tahap kejituannya, julatnya dinamik yang luas, dan juga tahap hingar yang rendah dalam keadaan kurang pencahayaan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @harian_teknologi

Telefon Samsung ini juga turut dilengkapkan mod Malam yang dilihat mampu berfungsi dengan baik. Berbeza dengan mod Malam pada sesetengah kamera telefon, kamera Galaxy A22 5G melakukan apa yang sepatutnya mod Malam lakukan.

Ia mampu menonjolkan perincian dari imej, meningkatkan tahap kecerahan keseluruhannya, dan juga memastikan tahap hingar kekal rendah. Mod Malam ini ditangkap dalam tempoh bukaan selama enam saat dan keputusannya amat memuaskan.

Untuk kamera ultra-lebar pula dan juga swafoto 8MP pula, kualiti yang ditawarkan pula agak kurang memuaskan. Hal ini kerana imej yang ditangkap oleh kamera ultra-lebar ini kadangkala menghasilkan hingar walaupun di dalam keadaan yang terang. Kamera swafoto 8MP di sebelah hadapan pula didapati kadangkala menghasilkan imej tangkapan yang terlalu silau.

Akhir sekali, sensor kamera berkedalaman 2MP pula membantu menghasilkan imej potret. Namun, imej yang dihasilkan tidak begitu kelihatan asli dan anda perlu sedikit pengubahsuaian pada kedudukan subjek.

Imej yang diambil oleh Samsung Galaxy A22 5G juga boleh disimpan di dalam format HEIF bagi tujuan penjimatan ruangan storan tanpa mengorbankan kualiti imej yang diambil.

Selain itu, terdapat beberapa mod fotografi lain turut disediakan seperti mod makanan, panorama, profesional dan malam seperti yang dinyatakan pada awal tadi. Mod video pula menyediakan gerak perlahan, dan gerakan cepat hyper selain dari mod rakaman video biasa.

Untuk video pula, telefon Samsung ini mampu merekodkan rakaman beresolusi 2K, sedikit tinggi berbanding resolusi Full HD. Kedua-dua resolusi ini bagaimanapun tidak begitu besar perbezaannya.

Kualiti video yang dirakamkan adalah baik jika diambil dalam keadaan pencahayaan yang terang seperti di kawasan luar dalam cuaca cerah pada waktu siang. Namun, tidak begitu cantik jika diambil dalam keadaan kurang pencahayaan seperti di waktu malam kerana terdapat hingar di dalam imej rakaman.

Prestasi Samsung Galaxy A22 5G

Cipset yang digunakan telefon Samsung ini adalah sama seperti yang digunakan oleh kebanyakan telefon berkeupayaan 5G peringkat menengah dan mampu milik lain iaitu MediaTek Dimensity 700. Justeru, ia berkeupayaan memberikan prestasi yang sangat baik melebihi sebahagian telefon di dalam julat harga yang sama.

Seperti yang dinyatakan tadi, Samsung Galaxy A22 5G menyediakan paparan yang amat lancar tanpa tersengguk-sengguk ketika digunakan di dalam kadar 90Hz.

Begitu juga ketika memainkan permainan mudah alih dengan grafik intensif seperti Call of Duty dan Genshin Impact. Asalkan anda menetapkan grafiknya ke tetapan lalai (default).

Secara keseluruhannya memang tidak terdapat apa-apa masalah ketika saya menggunakan telefon Samsung ini untuk permainan. Lagipun, untuk berlaku adil, kita juga perlu melihat pada harga yang ditawarkan oleh telefon ini yang dikira sangat berbaloi dengan prestasinya.

Ketersambungan rangkaian seperti LTE dan Wi-Fi bagi Samsung Galaxy A22 5G dapat dioperasikan dengan amat baik tanpa sebarang masalah. Begitu juga penggunaan hotspot yang mana dapat berkongsikan dengan peranti lain tanpa sebarang masalah dan dapat dimanfaatkan dengan lebih baik melalui 5G kelak.

Untuk keupayaan 5G, telefon ini menyokong 11 jenis band 5G dan dijangkakan boleh digunakan tanpa sebarang masalah sebaik sahaja rangkaian telekomunikasi generasi baharu berkenaan ditawarkan kelak. Buat masa, Malaysia masih lagi belum menawarkan rangkaian 5G untuk kegunaan umum.

Spesifikasi Samsung Galaxy A22 5G

CPUOcta-core (2×2.2 GHz Cortex-A76 & 6×2.0 GHz Cortex-A55)
CipsetMediaTek MT6833 Dimensity 700 5G (7 nm)
GPUMali-G57 MC2
MemoriStoran 128GB, RAM 8GB
Slot kad mikroSDmikroSDXC (slot berasingan)
BateriLi-Po 5000 mAh, Pengecasan 15W
Sistem operasiAndroid 11, One UI Core 3.1

Skrin

Jenis paparanLCD TFT, 90Hz
Saiz paparan6.6 inches, 105.2 cm2 (nibsah skrin-ke-badan ~82.3%)
1080 x 2400 piksel, nisbah 20:9 (ketumpatan ~399 ppi)

Ukuran

Ukuran badan167.2 x 76.4 x 9 mm
Berat203g
Jenis bahanKaca pada permukaan depan, kerangka dan permukaan belakang dari plastik
WarnaKelabu, Putih, Ungu, Hijau Pudina

Kamera

Kamera belakangTri-kamera: 48 MP, f/1.8, (lebar), PDAF + 5 MP, f/2.2, 115˚ (ultra-lebar), 1/5.0″, 1.12µm + 2 MP, f/2.4, (berkedalaman)
Kamera hadapan8 MP, f/2.0, (lebar)
Video1152p@30fps
Swa-rakam: 1080p@30fps
Ciri lain kameraFlash LED, panorama, HDR

Komunikasi

Sim CardSatu SIM (Nano-SIM) atau Dwi SIM (dwi-bersedia)
Kelajuan dataHSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A, 5G
WLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth5.0, A2DP, LE
NFCTiada
USBUSB Type-C 2.0

Penderia

SensorPengimbas cap jari (bahagian sisi), accelerometer, gyro, proximity, kompas
GPSAda, dengan A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS

Audio

Pembesar suaraAda
Bicu audio 3.5mmAda

Perisian Galaxy A22 5G

Galaxy A22 5G dilancarkan dengan Android 11 dengan antaramuka One UI 3.1 Core. Versi ini merupakan versi asas Samsung One UI, justeru ia tidak menawarkan fungsi seperti pada telefon Galaxy lain seperti Bixby, perakam skrin, Samsung Pay, Secure Folder dan sebagainya. Begitu juga fungsi gerakan seperti Lift to Wake tidak disediakan, namun pilihan ketik dua kali pada skrin untuk membuka skrin masih disediakan.

Lain-lain fungsi One UI 3.1 lain yang disediakan termasuklah

  • Google Discover
  • Google Messages
  • Fungsi membuang data lokasi dari foto
  • Quick Share
  • Sokongan tema
  • Dual Messenger
  • Game Launcher
  • Edge Panels
  • Mode satu tangan

Galaxy A22 5G dijangkakan akan menerima naik taraf besar sistem operasi sepanjang jangka hayatnya dan kemaskini keselamatan untuk tempoh tiga tahun sekurang-kurangnya. Bergantung pada keadaan semasa kelak.

Bateri Galaxy A22 5G

Melalui baterinya yang berkapasiti 5,000mAh, telefon Samsung ini dijangka mampu bertahan sepanjang hari melalui penggunaan secara tahap sederhana dan berat.

Keupayaan baterinya ini boleh dikatakan agak menakjubkan kerana saya tidak mematikan pun kadar penyegaran semula 90Hz pada skrin telefon ini. Penjimatan pengguna tenaga ini juga didorong oleh faktor cipset MediaTek Dimensity 700 yang sememangnya berkecekapan tenaga yang tinggi.

Pun begitu, tidak dapat dipastikan sama ada tahap penggunaan tenaga ini adalah sama atau tidak apabila rangakaian 5G diaktifkan kelak.

Tempoh mengecasnya pula mengambil masa sehingga 2 jam untuk dipenuhkan jika dari paras sifar melalui pengecas 15W yang disediakan bersama-sama pembeliannya.

Harga Samsung Galaxy A22 5G di Malaysia

Galaxy A22 5G akan dijual pada harga RM 999 di kedai dalam talian rasmi Samsung, Shopee dan Lazada, serta di kedai-kedai fizikal. Terdapat tiga warna ditawarkan iaitu Kelabu, Hijau Pudina dan Ungu.

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, telefon Samsung Galaxy A22 5G merupakan sebuah telefon yang amat baik dan bersesuaian dengan harga yang ditawarkannya. Cuma beberapa kekurangan seperti kamera dan fungsi tambahan pada perisiannya mungkin bukan masalah besar bagi pengguna yang inginkan telefon pintar yang ringkas dan pantas pada harga mampu milik.

Kelebihan

Kekurangan

Paparan yang lancar 90HzKamera ultra lebar dan swafoto yang beshe-beshe je
Kamera utama yang mantap dan mod malam yang berfungsi dengan baikPengecasan 15W
Bateri yang tahan lama tempoh penggunaannyaPembesar suara agak perlahan
Cipset yang padu, MediaTek Dimensity 700Perisian yang asas sahaja
Rekaan yang comelRekaan bingkai hadapan yang agak besar
Sokongan 11 band 5G

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.