Utama Telco YTL Telefon YES bersubsidi Program Jaringan Prihatin terbakar ketika digunakan untuk Kelas Dalam...

Telefon YES bersubsidi Program Jaringan Prihatin terbakar ketika digunakan untuk Kelas Dalam Talian

1042
0

Seorang pelajar berusia sembilan tahun terkejut apabila mendapati telefon yang digunakannya terbakar secara tiba-tiba ketika mengikuti sedang mengikuti kelas dalam talian Isnin baru-baru ini.

Telefon yang digunakan oleh pelajar berkenaan merupakan telefon percuma bersubsidi yang diterima melalui program Jaringan Prihatin menerusi YES 4G iaitu YES Altitud 3.

Prihatin dengan masalah yang dihadapi, ibu saudara pelajar berkenaan telah berkongsikan isu tersebut di dalam Facebook. Menurut ibu saudaranya, telefon berkenaan baru sahaja digunakan tidak sampai sebulan.

Beliau memberitahu kepada pemberita, kejadian berlaku sekitar jam 9.30 pagi ketika sedang mengikuti kelas dalam talian di rumah pelajar tersebut di Gombak. Tiada sebarang kecederaan dilaporkan ketika insiden berlaku.

Suryani, seorang guru tadika, memaklumkan suami beliau telah membantu anak saudaranya memohon telefon percuma bersubsidi berkenaan di bawah program Jaringan Prihatin disebabkan laptop lama yang digunakannya sangat perlahan.

Bagaimanapun, telefon percuma Jaringan Prihatin tersebut seringkali bermasalah terlalu panas serta perlahan. Ketika insiden kebakaran tersebut berlaku,k telefon berkenaan tidak dicaskan.

Dalam perkembangan berkaitan, kerajaan negeri Perak baru-baru ini telah mengagihkan 20,000 unit model telefon yang sama, YES Altitud 3. Telefon tersebut diberikan kepada pelajar-pelajar dari keluarga B40 melalui program yang berasingan, Tuisyen Cikgu Saarani (TCS).

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Ahmad Saidi Mohamad Daud berkata, tujuan memberikan telefon berspesifikasi rendah ini adalah bagi mengelakkan ianya disalah gunakan untuk bermain game.

“Kalau dibagi sardin, takkan kita minta ayam”

Dalam pada masa yang sama, Menteri Besor Perak, YAB Dato’ Saarani Mohamad turut mengulas mengenai perkara ini:

“Bila kita susah, orang nak sedekah kita terima. Tak adalah demand-demand (meminta itu dan ini) kan?

“Kalau masa kita tengah susah ni, orang bagi ikan sardin, ikan sardinlah kita makan. Tak ada kita (minta) nak makan ayam pula.

“Itulah ceritanya. Jadi nak gambarkan bahawa telefon pintar itu diberi secara percuma dan kami menerimanya dan kami telah pun mengedarkan kepada pelajar-pelajar.

“Saya sangat-sangat berterima kasih kepada Yayasan YTL dan mengalu-alukan mana-mana lagi syarikat yang (mahu) berkolaborasi nak bagi sumbangan secara percuma kepada kerajaan negeri khususnya kepada orang miskin dalam apa juga bentuk bantuan untuk tujuan pelajaran,” katanya.

Program Jaringan Prihatin merupakan salah satu inisiatif kerajaan persekutuan bagi membantu 8.5 juta isi rumah dengan peruntukan sebanyak RM 3.5 bilion. Pemohon yang layak akan menerima subsidi dari kerajaan sebanyak RM 300 untuk pembelian telefon pintar, atau rebat RM 180 sepanjang 12 bulan untuk pelan data internet.

Keupayaan YES Altitud 3 diragui untuk kegunaan PdPr

Berdasarkan jadual spesifikasi yang disediakan di dalam laman web YES, YES Altitud 3 sememangnya telefon berspesifikasi rendah. Telefon ini menggunakan Android GO, sejenis sistem operasi Android yang direka khusus bagi mengoperasikan telefon pintar berspesifikasi rendah.

Ia mempunyai paparan 5-inci beresolusi 480p dengan menggunakan cipset MediaTek MT6739WA 1.3Ghz, RAM 1GB dan storan 8GB. Telefon yang menyokong 4G LTE dan VoLTE ini bagaimanapun mempunyai bateri berkapasiti kecil, iaitu 2,000 mAh sahaja.

Berikutan kenyataan yang telah dikeluarkan, orang ramai mula mempersoalkan kewajaran pemberian telefon pintar berspesifikasi teruk sebegini untuk kegunaan PdPR.

Pihak YTL Communications juga akan memulakan siasatan insiden ini kerana ianya merupakan kali pertama berlaku sejak telefon ini mula dikeluarkan pada 2018 lalu.

Sesi persekolahan baharu telah bermula pada minggu ini secara PdPR berikutan Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengekang penularan wabak COVID-19.

Berdasarkan kajian oleh Kementerian Pendidikan Malaysia pada 2020, seramai 36.9% pelajar di seluruh negara tidak memiliki peranti untuk mengikuti pembelajaran dalam talian.

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.