Utama PRNewswire Kementerian Pengangkutan dan Perkhidmatan Logistik: Saiz pasaran sektor Logistik KSA akan berkembang...

Kementerian Pengangkutan dan Perkhidmatan Logistik: Saiz pasaran sektor Logistik KSA akan berkembang kepada SAR57.4 bilion menjelang tahun 2030

204
0
RIYADH, Arab Saudi, 25 Mei 2023 /PRNewswire/ — Selaras dengan objektif Wawasan 2030 untuk mengubah Kerajaan ini menjadi sebuah wilayah perindustrian yang terkemuka dan hab logistik global, Kementerian Pengangkutan & Perkhidmatan Logistik (MOTLS) telah membentangkan strategi beriltizam tinggi yang bertujuan untuk membangunkan sektor pengangkutan & logistik Kerajaan ini dan menangani permintaan global yang semakin meningkat terhadap perkhidmatan logistik. 

Sejak itu, sektor ini telah menyaksikan pertumbuhan dan kemajuan yang belum pernah berlaku sebelum ini, menandakan kewibawaannya dalam industri logistik global sebagai hasil langsung daripada usaha berterusan MOTLS. Dalam Indeks Prestasi Logistik 2023 (LPI) yang diterbitkan oleh Bank Dunia baru-baru ini, Arab Saudi telah mencapai kemajuan yang ketara dengan peningkatan sebanyak 17 anak tangga untuk mencapai tempat ke-38, daripada tempat ke-55 pada tahun 2018. 

Untuk memantapkan usaha Kerajaan Arab Saudi ke arah matlamat ini, DYMM Putera Mahkota Mohammed bin Salman telah melancarkan program-program yang komprehensif dengan fokus terhadap pelbagai aspek sektor tersebut. Strategi Pengangkutan dan Logistik Kebangsaan (NTLS) telah dilancarkan pada tahun 2021 dengan tujuan untuk mengukuhkan keupayaan manusia dan teknikal dalam sektor pengangkutan dan logistik di negara ini. Terdahulu pada tahun 2019, Program Pembangunan Industri dan Logistik Kebangsaan (NIDLP) telah dilancarkan untuk membina keupayaan industri dan logistik negara serta meletakkan kedudukannya sebagai peneraju global dalam industri ini.

Program ini bermatlamat untuk menjadikan Kerajaan Arab Saudi sebagai sebuah hab logistik global. Dengan lokasi geografinya yang unik yang menjadi penghubung kepada tiga benua: Eropah, Asia dan Afrika, negara ini terletak pada kedudukan yang strategik sebagai pintu masuk yang memudahkan perdagangan dan pergerakan barangan merentasi benua. Terletak di laluan perdagangan Asia dan Eropah, negara ini telah pun menjadi lokasi kepada 12% daripada laluan perdagangan kontena global setiap tahun.

Arab Saudi berada pada laluan pantas untuk mengalihkan ekonominya daripada minyak dan membina ekosistem ekonomi yang lebih pelbagai serta menyeluruh. Pada masa ini, sektor logistik menyumbang sebanyak 6% daripada KDNK KSA dan diunjurkan akan menyumbang sebanyak 10% menjelang tahun 2030, iaitu kira-kira SAR20.1 bilion.

Bagi meningkatkan kapasiti kargo dan mengukuhkan lagi rantaian bekalannya, Kerajaan ini mengumumkan pelancaran 59 zon logistik menjelang tahun 2030 di mana 21 daripadanya telah pun beroperasi. Negara ini turut merasmikan Zon Logistik Bersepadu Khas yang pertama di Lapangan Terbang Antarabangsa King Khalid, Riyadh. Langkah-langkah ini merupakan sebahagian daripada strategi pembangunan infrastruktur dan bertujuan untuk menjana pertumbuhan perniagaan, menarik pelaburan dan meningkatkan pendapatan sektor bukan minyak kepada kira-kira 45 bilion riyal setahun menjelang tahun 2030.

Wawasan 2030 ialah sebuah pelan hala tuju untuk membina sebuah negara global dengan kemajuan yang mampan. Pengangkutan & logistik merupakan tulang belakang kepada mana-mana ekonomi dan matlamat kami adalah untuk membangunkan sektor ini, membina ketersambungan dan meningkatkan daya saing global kami sebagai sebuah negara. Kami berusaha sedaya upaya untuk membangunkan rantaian bekalan dalaman & luaran serta memperkemas proses mengikut piawaian antarabangsa terbaik bagi menyediakan infrastruktur dan perkhidmatan yang bertaraf dunia. Tumpuan kami adalah untuk membuka Arab Saudi kepada seluruh dunia dengan menawarkan pelbagai peluang.

Pada bulan Oktober 2022, DYMM Putera Mahkota turut melancarkan Inisiatif Ketahanan Rantaian Bekalan Global (GSCRI) untuk menarik pelaburan tempatan dan antarabangsa dalam sektor rantaian bekalan. Dengan sasaran untuk mengumpulkan 40 bilion riyal ($10.64 bilion) dalam dua tahun pertamanya, inisiatif ini telah memperuntukkan insentif kewangan dan bukan kewangan sebanyak 10 bilion riyal untuk para pelabur.

Bagi menuju ke arah transformasi yang pantas, Kerajaan Arab Saudi telah menetapkan pencapaian untuk sektor kereta api, jalan raya, maritim dan penerbangan. Sebagai sebuah negara GCC terbesar dan paling ramai penduduknya, ia juga bermatlamat untuk mewujudkan lebih 200 ribu peluang pekerjaan dalam sektor ini menjelang tahun 2030.

Untuk maklumat lanjut, sila layari: https://lpi.logisti.sa/

Video – https://mma.prnewswire.com/media/2082242/SA_Global_Logistics.mp4
Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2082229/SA_Global_Logistics.jpg
Logo – https://mma.prnewswire.com/media/2082227/MOTLS_Logo.jpg

 

Kementerian Pengangkutan dan Perkhidmatan Logistik: Saiz pasaran sektor Logistik KSA akan berkembang kepada SAR57.4 bilion menjelang tahun 2030

   

Ministry of Transport and Logistic Services Logo

 

 

 

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.