Skrin OLED ultra-terang baharu Samsung telah menarik perhatian peminat teknologi pada acara CES tahun ini. Skrin tersebut menerima persijilan pencahayaan UDR 2,000 dari UL Solutions. Persijilan tersebut membawa maksud skrin tersebut mampu mencapai 2,000 nits, pertama seumpamanya mencapai tahap kecerahan yang tinggi.
Teknologi ini berguna untuk mereka yang kerap menggunakan telefon pintar mereka dalam keadaan pencahayaan yang terang, seperti di luar rumah pada hari yang cerah. Tanpa kecerahan skrin puncak yang tinggi, paparan boleh kelihatan lusuh dan sukar dibaca.
iPhone 14 Pro juga mempunyai paparan yang boleh mencapai sehingga 2,000 nits, walaupun tidak jelas sama ada Apple mendapatkan skrin tersebut daripada Samsung atau LG.
Teknologi baharu ini dijangka akan dimasukkan ke dalam telefon pintar Samsung pada tahun 2023, walaupun tarikh sebenar masih belum diumumkan. Khabar angin mengatakan Samsung mungkin memperkenalkan siri Galaxy S23 seawal Februari ini.













