Utama Laptop Asus Asus, Lenovo dan HP sasar untuk hasilkan PC Windows 10 Pertama dengan...

Asus, Lenovo dan HP sasar untuk hasilkan PC Windows 10 Pertama dengan Snapdragon 835

1001
0

Asus, Lenovo dan HP telah menyatakan hasrat untuk menjadi di antara syarikat yang menghasilkan PC berselular pada penghujung tahun ini. Pengumuman ini telah dibuat melalui Microsoft dan Qualcomm pada pameran Computex 2017 baru-baru ini.

Ketiga-tiganya, Asus, Lenovo dan HP dijangka menjadi syarikat terawal yang menghasilkan peranti Windows 10 yang menampilkan chip pemprosesan Snapdragon 835. Peranti ultra nipis yang dijangka bakal dihasilkan ini turut didakwa bakal membawakan era baru perkomputeran mudah alih.

Qualcomm Snapdragon 835, apabila digabungkan dengan modem X16 LTE dan sistem operasi Windows 10, membolehkan pengeluar komputer menghasilkan peranti baru yang mempunyai tahap penggunaan bateri yang lebih lama, mudah dihidupkan serta saiz yang lebih kompak.

Bercakap berkenaan objektif utama kolaborasi ini, Timbalan Eksekutif Presiden Qualcomm Technologies, Cristiano Amon menyatakan bahawa;

The legacy computing model no longer works for today’s consumers, who don’t want heavy, tethered-to-a-power-cable laptops with a frustrating number of accessories. With compatibility for the Windows 10 ecosystem, the Snapdragon Mobile PC Platform will enable Windows 10 hardware makers to develop next-generation device form factors and deliver unparalleled anytime, anywhere creation experiences with up to gigabit-class LTE connectivity.

Modem X16 LTE diramalkan mampu membolehkan PC mudah alih mendapatkan kelajuan muat turun mencecah paras 1Gbps pada rangkaian selular generasi berikutnya, yang mana sedang diusahakan di sesetengah negara. Peranti “hypermobile” ini turut dilengkapkan dengan 2×2 802.11ac MU-MIMO untuk penyambungan yang lebih optimum.

Serta, melalui kombinasi pemprosesan ARM dan sistem operasi Windows 10, ia sepatutnya mampu melonjakkan kuasa perkomputeran berbanding laptop sedia ada yang menggunakan senibina x86.

Setakat ini masih tiada lagi khabar berita berkenaan harga, reka bentuk dan juga bila ianya akan hadir ke pasaran. Cuma apa yang dapat disahkan adalah ianya bakal hadir sekitar suku tahun keempat 2017.

Windows 10 pada ARM telah pun diumumkan sewaktu WinHEC pada Disember 2016 yang lalu. Berita ini mengejutkan sesetengah pihak kerana peralihan sistem operasi desktop penuh Windows 10 ke senibina ARM ini sedikit lari dari kebiasaan Windows 10 yang selama ini menggunakan senibina Intel x86.

Gabungan peranti selular mudah alih dan sistem operasi Windows 10 serta sokongan dari aplikasi-aplikasi Universal Windows Platform (UWP)Windows Hello, dan kepintaran buatan Cortana mampu membawa Microsoft ke arah mencabar hegemoni pasaran telefon pintar pada 2017. Paling penting, kemampuan unik peranti ini untuk menjalankan aplikasi-aplikasi desktop seperti Microsoft Office dan Adobe Photoshop.

Bagaimanapun, masih lagi banyak persoalan terhadap sejauh mana prestasi sistem operasi dan aplikasi serta tahap penggunaan bateri peranti akan datang ini selagi ianya masih belum menemui pengguna.

Sumber berita diperoleh dari The Verge

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.