Beberapa gergasi utama di dunia menghasilkan pembantu digital sendiri seperti Siri oleh Apple, Cortana oleh Microsoft dan Google Assistant. Jadi, tidak menghairankan jika Huawei pun turut menawarkan teknologi yang sama melalui Xiaoyi untuk kelompok pasaran di China.
Bagaimanapun, melalui pelancaran telefon pintar siri P40 semalam, Huawei telah mendedahkan pembantu peribadi digital terbarunya, khusus untuk pasaran di luar China. Siri P40 merupakan telefon pintar model pertama yang memperkenalkan fungsi ini. Ianya boleh diaktifkan apabila pengguna menyebut “Hey Celia” atau dengan menahan butang kuasa untuk beberapa saat.
Dari segi fungsinya, apa yang boleh dilakukan oleh Celia adalah hampir sama dengan apa yang kita ketahui terdapat pada mana-mana pembantu peribadi digital lain. Antaranya termasuklah meminta membuat panggilan telefon, menghantar mesej berteks, menetapkan jadual dan jam loceng dan juga capaian pantas ke tetapan tertentu pada telefon.
Pengguna juga boleh meminta Celia memainkan muzik, memeriksa ramalan cuaca, melakukan penterjemahan dan pengecaman imej. Selain dari telefon pintar siri P40, Huawei turut merancang untuk memperkenalkan fungsi ini pada peranti-peranti lain seperti pembesar suara dan televisyen di masa akan datang.
Buat masa ini Celia menyokong bahasa Inggeris, Perancis dan Sepanyol. Pembantu peribadi digital ini juga akan hadir terlebih dahulu ke negara-negara seperti United Kingdom, Perancis, Sepanyol, Chile, Mexico dan Colombia. Untuk Malaysia buat masa ini masih belum ada lagi khabar berita mengenainya.













