Apple akhirnya membawakan teknologi paparan ProMotion dari iPad Pro kepada iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max.
Fungsi ini membolehkan iPhone mercu ini menyegarkan semula paparan ke tahap sehingga 120 kali per saat. Justeru memberikan paparan antaramuka yang lebih lancar.
Kesan ini amat ketara dilihat apabila kita melakukan penatalan, namun ia amat bermanfaat terhadap antaramuka pengguna (UI).
Am I correct in seeing that UIView.animateWithDuration APIs aren’t clocked at 120Hz on iPhone 13? On UIScrollView, system ones, and Metal by the looks of it, rest is still 60Hz? pic.twitter.com/t3MeM9cj0E
— Christian Selig (@ChristianSelig) September 24, 2021
Bagaimanapun, ketika ini iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max dilihat mengehadkan paparan ProMotion dalam sesetengah keadaan. Menurut laporan oleh 9to5Mac, telefon ini mengehadkan animasi sesetengah aplikasi pihak ketiga kepada 60Hz.
Penatalan dan transisi skrin penuh dilihat lancar seperti yang dijangkakan, namun tidak pada animasinya. Kesan ini dilihat terlalu ketara, namun ia tidak berlaku pada aplikasi-aplikasi dari Apple.
Apa yang menghairankan, keadaan ini tidak pula berlaku pada iPad Pro yang mana kadar penyegaran semula 120Hz tidak dihadkan pada mana-mana aplikasi.
Menurut sumber yang memaklumkan kepada 9to5Mac, keadaan ini berlaku mungkin disebabkan perlu mempertimbangkan tahap penggunaan bateri iPhone apabila mod ProMotion diaktifkan. Sekurang-kurangnya, kod di dalam iOS 15 menyatakan had ini bukanlah disebabkan oleh ralat.













