Utama Perkakasan SSD dan HDD: Perbezaan kedua Jenis Storan Ini

SSD dan HDD: Perbezaan kedua Jenis Storan Ini

2317
4

Solid state drive atau SSD adalah teknologi terkini dalam pembuatan storan komputer. Prestasinya dikhabarkan jauh lebih baik berbanding hard disk drive (HDD) biasa. Sungguhpun harganya buat masa ini secara relatifnya lebih mahal berbanding HDD, kepantasan dan kelasakannya telah memberikan perubahan besar dalam teknologi storan komputer.

Ultrabook dan ultraportable keluaran terkini telah mula menggunakan SSD sebagai pemacu utamanya (primary drive, C: untuk sistem operasi Windows dan Macintosh HD untuk Mac). Ia bertujuan memberikan kelebihan dari sudut mobiliti dan fleksibiliti kepenggunaan kerana penggunaan SSD menjadikan waktu boot sistem komputer lebih singkat.

Tidak seperti kebanyakan perkakasan komputer lain, teknologi storan komputer adalah yang paling perlahan untuk mengalami sebarang perubahan besar-besaran. Perubahan yang dialami tidaklah begitu drastik kerana ia lebih melibatkan dari segi saiz faktor bentuknya (form factor), jenis penyambungannya dan juga kapasitinya.

Perubahan pada storan komputer

Storan komputer mula dipiawaikan faktor bentuknya pada saiz 5.25 inci untuk komputer desktop bermula awal dekad 1980-an apabila komputer peribadi mula muncul untuk pasaran pengguna. Kemudian, ia menjadi semakin kecil kepada 3.5 inci untuk komputer desktop dan menyusul kemudian, storan dengan faktor bentuk bersaiz 2.5 inci yang dikhaskan untuk komputer laptop.

Komponen-komponen di dalam HDD - Tunerpage
Komponen-komponen di dalam HDD – Tunerpage

Antaramuka sambungan storan komputer telah berubah dari menggunakan sambungan sesiri kepada IDE. Kemudian, muncul sambungan SCSI dan seterusnya hadir pula SATA yang menjadi sambungan piawai yang popular untuk sambungan storan di pasaran umum hari ini.

Kapasiti storan turut mengalami perubahan dari hanya 3.76 megabyte (3,760,000 byte) ketika mula digunakan untuk IBM 350 RAMAC pada 1956 hingga berkapasiti mencecah 8 terabyte (8,000,000,000,000 byte) pada hari ini. Gandaan yang mencecah jutaan kali berbanding ketika asal kemunculannya.

Kelebihan Solid State Drive (SSD) sebagai storan komputer

Untuk storan SSD, idea berkenaan menggunakan solid-state sebagai medium penyimpanan data pernah muncul sebelum ianya terkubur sekitar tahun 1970-an dan 1980-an. Idea ini bangkit kembali dengan penghasilan cip ingatan kilat (flash memory chips) sepertimana terdapat pada pemacu USB yang kita biasa gunakan hari ini.

SSD dikatakan lebih tahan lasak jika dibandingkan dengan HDD kerana faktor rekaan dalamannya yang tidak mempunyai komponen-komponen mekanikal yang bergerak seperti yang terdapat di dalam HDD. Rekaan bukan-mekanikalnya terdiri daripada NAND flash yang dipaterikan di atas papan litar. Ia dikatakan mampu menghadapi gegaran sehingga 1500g/0.5ms. Manakala HDD pula yang mengandungi komponen mekanikal bergerak amat sensitif terhadap sebarang bentuk gegaran dan hentakan.

Prestasi SSD dari segi kepantasan adalah amat menakjubkan. Akses kepada data berlaku hampir spontan dan justeru memendekkan waktu boot sistem komputer. SSD juga mampu mengakses kesemua data secara serentak dan ini membolehkan proses pemindahan fail lebih pantas. HDD pula hanya dapat mengakses kepada fail lebih pantas jika ianya berada pada kedudukan yang hampir dengan kepala baca-tulis (read-write head) HDD.

Keadaan di dalam kerangka SSD - Pixgood
Keadaan di dalam kerangka SSD – Pixgood

Penggunaan kuasa antara kedua-dua jenis storan ini juga berbeza. SSD menggunakan kuasa sekitar 2W pada kebanyakan masa. Manakala HDD pula menggunakan kuasa sekitar purata 6W. Penjimatan kuasa dapat menjadikan jangka hayat bateri pada komputer mudah alih seperti ultrabook dan ultraportable menjadi lebih panjang. Malah, pengguna laptop yang menggunakan HDD dapat merasai perbezaan yang ketara apabila menukar storan utama kepada SSD.

Pada berat purata disekitar 77gram, SSD adalah lebih ringan jika dibandingkan dengan HDD yang berat puratanya disekitar 752.5 gram. Faktor ini merupakan antara penyebab mengapa SSD dijadikan sebagai storan utama untuk ultrabook dan ultraportable.

Beberapa ciri lain yang tidak kurang pentingnya pada SSD adalah ianya lebih senyap dan kurang mengeluarkan haba berbanding HDD. Ketiadaan komponen-komponen mekanikal yang bergerak menjadi punca utama mengapa SSD beroperasi dengan lebih senyap dan kurang menghasilkan haba.

Harga Solid State Drive (SSD) agak mahal ketika ini

Walaupun SSD mempunyai kelebihan unik yang tidak terdapat pada HDD, ia masih lagi mempunyai kekurangannya yang tersendiri. Buat masa ini, kapasiti setiap bytenya adalah lebih mahal dari HDD. Harga SSD untuk kapasiti 500GB mampu mencecah hingga RM1,100. Sebagai perbandingan, harga HDD berkapasiti 1TB hanya sekitar RM200 sahaja.

Jika anda berminat ingin mencuba teknologi SSD dengan bajet yang rendah, anda mungkin boleh mencuba SSD Kingston HyperX Fury berkapasiti 120GB pada harga RM259. Kapasiti ini boleh dikirakan sebagai agak kecil bagi anda yang mempunyai simpanan fail yang besar terutama bagi yang minat mengumpul fail filem-filem HD atau artis grafik multimedia. Namun begitu, masalah storan ini boleh diatasi dengan melalui penggabungan storan HDD sebagai ruang storan tambahan pada desktop anda.

Secara keseluruhannya, kedua-dua jenis storan ini mempunyai pro dan kontranya bergantung kepada tahap anda menggunakan sistem komputer. Bagi yang inginkan kepantasan dalam melakukan tugasan serta mobiliti pada laptop, SSD adalah pilihan terbaik. Manakala bagi yang mempunyai fail-fail yang terlalu besar dan banyak, penggunaan HDD biasa dengan kapasiti besar sudah memadai.

Bagaimana pula dengan pilihan anda? Adakah pembelian SSD berbaloi dari segi penggunaan anda, atau HDD masih lagi relevan dengan tahap penggunaan sistem komputer anda? Sampaikan pendapat dan komen anda melalui ruangan di bawah.

-Imej cover diperoleh dari Hardware Info

4 KOMEN

Tinggalkan komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.