Menutup Kejahatan dengan Kebaikan

Ibadah haji adalah rukun Islam yang kelima yang diwajibkan ke atas setiap individu Muslim yang berkemampuan, sama ada dari segi fizikal mahupun kewangan sekurang-kurangnya...

Kepulangan yang Digagalkan

Tidak seperti majoriti rakan-rakan sepejabatku, aku tidak mengambil cuti rehat pada hari Isnin nanti. Cuti berkenaan diambil bersempena dengan cuti Hari Raya Aidiladha yang...

Dua set Undang-undang berlainan untuk Dua Golongan Berlainan

Hidup di Malaysia ini mempunyai dua jenis undang-undang. Undang-undang untuk orang kaya dan undang-undang untuk orang miskin.Melalui kuasa wang, undang-undang untuk orang kaya boleh...

GST akan Buatkan Rakyat Jadi Lebih Peka terhadap Bajet Negara

Cukai barangan dan perkhidmatan (Good and Services Tax, GST) yang bakal dilaksanakan nanti bakal menambah sumber pendapatan negara disamping turut menjadikan lebih ramai rakyat...

Naik, Naik dan Tiada yang Tak Naik

Peniaga yang tidak bertanggungjawab telah mengambil kesempatan terhadap kenaikan harga bahan api -RON95, RON97 dan Diesel - pada bulan lepas, dengan menaikkan harga bahan...

SRP, PMR dan Menggodek Sistem Pendidikan Negara

Kata-kata seperti, ''Hek eleh, SRP pun tak pass,'' bakal tidak lagi kedengaran pada beberapa tahun kemudian. Peperiksaan berkenaan yang telah mengalami pelbagai jenis perubahan...

Mencuba Nasib di dalam Oil and Gas

Bidang kerja Oil and Gas ni sebenarnya jauh benor larinya dengan apa yang aku minat, dengan apa yang aku dah belajar dan juga dengan...

Bahang Mentari Kuala Lumpur

Aneh sungguh cuaca zaman ini. Walaupun semalam petang hujan turun mencurah-curah membasahi bumi Kuala Lumpur, hari ini panasnya seolah-olah sedang dilanda musim kemarau. Amat...

Hal di Rumah Jangan dibawa masuk ke Padang

Dalam sebarang perlawanan bola sepak (peringkat kampung), pekerjaan yang paling penting tetapi paling ramai yang orang tak nak adalah menjadi referee. Menjadi referee peringkat...