Malaysia

Utama Malaysia

Kenaikan Kos Sara Hidup bebankan Juruteknik Komputer

Juruteknik komputer merupakan antara dikalangan profesional yang berpendapatan rendah. Walaupun memiliki kepakaran dalam bidang IT terutamanya dalam perihal menyelenggara dan membaik pulih perkakasan IT,...

Tragedi Oktober, Petrol RON95 naik 20 sen

Macam manalah blogger macam aku ni boleh terlepas pandang berita penting dan besor macam kenaikan harga minyak ni. Tup-tup pagi ni member aku khabor...
Federal Highway

Malaysia, Negara yang Kaya dengan Lebuhraya

Dimana ada kemahuan, disitu ada highway (lebuhraya). Meminjam kata-kata Adnan Sempit, corak pembangunan material dan hala tuju trafik di Malaysia sememangnya banyak berkait rapat...
Tersungkur di Ambang 2020

Tersungkur di ambang Wawasan 2020

Impian menjadi Malaysia menjadi negara maju selaras dengan Wawasan 2020 dilihat masih lagi sukar dicapai. Jurang kaya dan miskin bukan semakin mengecil, sebaliknya ia...

Apabila Tanah dan Air dibenci, Banjir dan Kemarau Jadi Jawapan dari...

Tanah dan air adalah antara elemen penting dalam kehidupan manusia. Di antara planet-planet di sistem suria ini, hanya Bumi sahaja yang sesuai menjadi tempat...

Demi TNB

Kompeni dah untung billion-billion pun masih risau lagi jikalau rugi di kemudian hari. Walhal kompeni ini adalah satu-satunya pembekal tenaga elektrik di Malaysia. Bukan...

Lain Ditanya, Lain yang Dijawab

Orang politik ni kerjanya memang kena pandai membelit. Orang tanya soalan lain, dia jawab soalan lain. Jawapan kadang tu takda kena mengena langsung dengan...

Rumah Mampu Milik, Sejauh mana Kemampuan Rakyat Untuk Memilikinya

Sukar untuk dipercayai, 5 tahun dahulu harga bagi sebuah unit kondominium kos sederhana di tengah-tengah pusat bandar seperti Kuala Lumpur / Petaling Jaya /...

Malaysia, Negara Bangsa yang Sedang Sakit

Kedua-dua belah pihak kini sedang sibuk bersaing mendabik dada sebagai jaguh dalam arena politik Malaysia melalui kempen yang kebanyakannya lebih terarah pada usaha menelanjangkan...

Membuang Halangan di Atas Jalan

Halangan-halangan yang terdapat di jalan raya di Malaysia ni memang ada banyak sebenarnya. Ia bukanlah sekadar halangan di atas jalan raya sebagaimana yang dicontohkan...

Kenaikan Kadar Tol: Syarikat Konsesi, Sudah Untung Lagi Mau Untung

Sepanjang tempoh 30 tahun ini, kita telah melihat perkembangan dan perubahan jalan-jalan raya di Malaysia dari keadaan berlubang-lubang, tidak rata, berliku-liku dan sempit kepada...

Tuntutan Ibu Bekerjaya dan Dilema Menjaga Anak

Di United Kingdom, setiap anak dalam satu keluarga akan diberi bantuan automatik £200 setiap bulan. Kalau satu keluarga tu ada tiga orang anak, si...
8,917PeminatSuka
551PengikutMengikut
0PengikutMengikut

Menarik

Panduan lengkap Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) untuk Guru dan Ibu...

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah atau singkatannya SAPS dirangka untuk menjalankan fungsi sebagai pusat pengumpulan, penyimpanan dan menganalisis data peperiksaan dalaman bagi setiap sekolah di...